söndag 13 april 2008

Kortnytt

Granatbeskjutning från Gaza
För en vecka sedan höll den israeliske säkerhetsministern på att råka illa ute när han besökte gränsen till Gaza och råkade ut för bekjutning. Idag råkade en grupp tillsammans med general Galant som besökte kibbutz Nir Oz ut för samma behandling. Denhär gången var det granater som sköts mot gruppen. Ingen skadades i attacken.

Kravaller på universitetet i Hebron
Universitetet i Hebron har stängt tillsvidare efter att kravaller utbrutit mellan Fatah och Hamas anhängare på universitetet.
Undervisningen kommer inte att återupptas innan både Fatah och Hamas ber om ursäkt för kravallerna sade en talesman.
Liknande oroligheter har även förekommit på andra universitet på de palestinska områdena. Senaste vecka måste undervisningen avbrytas på universitetet i Gaza city.

Brist på bränsle i Gaza?
En del israeliska ministrar tycker det är höjden av oförskämdhet när palestinierna först attackerar den bränsledepå som förser Gaza med bränsle (och mördade två arbetare) och sedan klagar på att det håller på att uppstå en humanitär katastrof i Gaza på grund av bränslebrist.
Den israeliska sidan säger att Hamas påståenden är rena bluffen för att få omvärldens uppmärksamhet. Det finns bränsle i lager på den palestinska sidan men av någon anledning har den inte distribuerats till konsumenterna. När det gäller el så levereras fortsättningsvis största delen direkt från israeliska kraftverk i Ashkelon samt en del från Egypten.

Hamas hotar igen med att bryta igenom gränsen till Egypten
Egypten fruktar för att Hamas på nytt kommer att "spränga" gränsen till Egypten, på samma sätt som i januari. Då begav sig över 100.000 palestinier från Gaza till Egypten för att köpa förnödenheter.Man räknar med att palestinierna använde 250 miljoner dollar på uppköp under de dagar gränsen var öppen.
Egypten har nu förbjudit handelsmännen att transportera förnödenheter till gränsområdet för att om möjligt förhindra att Hamas upprepar manövern från januari.
Terroristerna använde också den öppna gränsen till att förflytta både människor och vapen.

Inga kommentarer: