söndag 20 april 2008

Välplanerad påskmassaker misslyckades

Den största och mest välplanerade attacken från Gaza mot Israel sedan Israel drog sig tillbaka därifrån 2005, utfördes på lördag morgon. Det var Hamas som anföll gränsövergången Kerem Shalom, flera fordon var inblandade och trupperna understöddes med granatbeskjutning och en bilbomb som detonerades.
Denhär gången lyckades de israeliska trupperna förhindra en större katastrof genom ett lyckat ingripande, men 13 israeliska soldater skadades i attacken. Att detta anses som ett gott resultat visar på hur stora skador man anser att attacken skulle ha förorsakat om den gått som Hamas planerat.Målet för Hamas var antagligen att döda så många som möjligt och kidnappa soldater.
Kerem Shalom är en av gränsövergångarna mellan Israel och Gaza och därifrån levereras bl.a mat, mediciner och andra förnödenheter till Gaza.
Palestiniernas största fiende för tillfället verkar vara Hamas, som gör allt för att förhindra att förnödenheter skall kunna levereras till Gaza, och sedan anklagar Israel för den dåliga situationen.
Beskjutningen med kassamraketer från Gaza har fortsatt de senaste dagarna med ett tiotal raketer dagligen.
Läs mera i Haaretz eller
13 soldiers hurt in Kerem Shalom attack
'Hamas attack boldest since pullout'

Inga kommentarer: