måndag 16 juni 2008

Nyhetsmedias misstag de senaste två månaderna

Alla kan göra misstag, så också journalister, men om "misstagen" blir många och de alltid bidrar till att ge en negativ bild av Israel är det knappast bara fråga om misstag.
Här nedan har jag sammanställt en lista på misstag och vinklingar av nyheter från Israel som jag stött på de senaste två månaderna.

YLE text-TV 28.04.2008 Rubrik:: "Fyra barn dödade av israelisk missil" I verkligheten var det terroristers sprängämnen som exploderade men YLE rapporterade endast palestiniernas version.

Hufvudstadsbladet 29.04.2008 Rubrik: "Familj slaktad i israelisk hämndräd" Samma händelse som ovan och HBL ger likt YLE endast den felaktiga palestinska versionen. (HBL vägrade ta in en insändare som påpekade felet)

Hufvudstadsbladet 07.05.2008 Med anledning av Israels 60 års dag publicerade HBL några artiklar.
I en beskrivning av Israels historia kan man läsa: "1948: Araberna förkastar planen. Israel förklarar krig." (I verkligheten var det arabländerna som anföll Israel)
De palestinska flyktingarna nämns men inte med ett ord nämns de judiska flyktingarna från arabländerna.

Österbottningen 09.05.2008 publicerade en faktaruta om Israels historia sammanställd av FNB.
Några exempel:
1948 - FNB nämner att det första kriget utbryter, inte ett ord om att det var 5 arabländer som anföll Israel. FNB nämner att många araber flyr men inte att lika många judar tvingades fly från arabländerna.
1967 - FNB nämner att Israel i Sexdagarskriget erövrade nya områden men om Yom Kippur kriget 1973 säger man bara att det var det fjärde kriget, FNB avstår från att nämna att det var araberna som anföll.
1994 - FNB påstår att Hamas inledde sina terrorattacker 1994 efter en massaker på muslimer. Faktum är emellertid att Hamas genomförde flera terrorattacker redan under hösten 1993 eftersom de motsatte sig fredsprocessen.
2002 - FNB nämner att Israel börjar bygga sin barriär av murar och stängsel på Västbanken, men berättar inte om terrorattackerna som dödade över 1.000 israeler och som tvingade Israel att bygga barriären.
2006 - FNB skriver att Israel angriper Hizzbollahmilisen i Libanon.Nu sätter FNB ut angriparen men det blir fel. Det var Hizzbollah som anföll Israel, varefter Israel naturligtvis slog tillbaka.

FNB 06.06.2008 Rubrik: "Fyraåring dödad i flygräd" I en kort FNB notis om kriget mellan Israel och Hamas lyckas Österbottens Tidning tre (3) gånger (inkl.rubrik) nämna att en fyraårig flicka dödats i en israelisk flygräd.Av någon orsak är den israeliska mannen som dödades i Hamas granatattack bara värd ett (1) omnämnande. Varken ålder eller faktum att han var trebarnsfar nämns.

FNB 07.06.2008. Rubrik: "Minister: Israel anfaller Iran om kärnvapenprogrammet inte upphör" I artikeln utelämnas informaionen att Iran hotat utplåna Israel vilket är bakgrunden till den israeliska ministerns hot.

Österbottens Tidning 16.06.2008 Rubrik: "Bosättningar på Gaza oroar Rice" Rubriken är helt missvisande eftersom Israel inte har några bosättningar i Gaza sedan 2005 och artikeln handlar om bosättningarna på västbanken och nya bostäder i östra Jerusalem.

En gång är ingen gång, två gånger är en vana, lyder ett ordspråk.

Inga kommentarer: