Den 4 november undertecknades ett nytt jordbruksavtal i Bryssel mellan Israel och EU. Det nya avtalet, som uppdaterar det ursprungliga jordbruksavtalet som undertecknades på 1970-talet, är resultatet av långa förhandlingar ledda av Israels jordbruksministerium och Ministeriet för Industri, Handel och Arbetsmarknad. Sedan det ursprungliga avtalet undertecknades har uppdateringar gjorts flera gånger för att återspegla de betydande förändringar som skett i de båda parternas behov.
Tillträde till marknaderna på båda sidor kommer märkbart att förbättras med det nya avtalet. I jordbruksproduktssektorn kommer över 95% av varorna att vara befriade från alla skatter eller avgifter. Betydande liberalisering har genomförts för färskvaror på alla områden och cirka 80% kommer att vara befriade från alla tullbegränsningar.
Israels ambassadör i Europeiska unionen, Ran Curiel undertecknade avtalet för Israel, medan Christian Danielsson, Sveriges ambassadör, EUs nuvarande ordförandeland, undertecknade för européerna.
Jordbruksavtalet utgör en del i det stora utbudet av befintliga avtal mellan Israel och EU, som inkluderar Israel och EUs Associeringsavtal, Handlingsplanen mellan Israel och EU som en del av den europeiska Grannskapspolitiken (ENP), Europa-Medelhavsområdets partnerskap, liksom Israels deltagande i ett antal europeiska program och organ, såsom det Sjunde ramprogrammet för forskning och teknisk utveckling.
Israeliska jordbruksprodukter och bearbetade produkter exporteras till EU varje år till ett belopp av ca en miljard dollar. EU är Israels viktigaste handelspartner på jordbruksområdet, med mer än 25% av Israels jordbruksprodukt och mer än 75% av de totala färska jordbruksprodukterna som exporteras till Europa. Jordbruksministeriet förutspår att det nya avtalet kommer att bidra till att öka exporten av jordbruksprodukter, en viktig utveckling eftersom mer än 60% av exporten till Europa kommer från Arava och Negevs regioner.
Israel använder världsledande teknik i sin intensiva produktion av frukt, grönsaker och blommor. De flesta av Israels jordbruk bedrivs i öknen och i andra avlägsna områden. Både Israel och EU ser de befintliga aktiva och moderna jordbruksområdena som viktiga eftersom de används för att bevara det öppna landskapet och förhindrar snabba urbaniseringsprocesser.
Texten från Israels ambassad Stockholm
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar