söndag 22 november 2009

Krig och fred

Peres och Mubarak möttes i Kairo
Israels president Peres träffade sin egyptiske kollega Mubarak idag. Mubarak stämde in i kören som kräver att Israel måste stoppa allt byggande i bosättningarna. Inför mötet sade han att Israels "judaisering" av Jerusalem lägger nya hinder för fredssamtalen.

Kassamraket från Gaza
Efter att en Kassamraket i lördags sköts från Gaza svarade Israel med att bomba ett par vapenfabriker och en smuggeltunnel.
Ca 270 raketer och granater har avfyrats från Gaza sedan kriget i januari avslutades. Den senaste månaden har ungefär 15 raketer och granater avfyrats.
Som jämföresle kan nämnas att senaste år, innan Israels Gazaoperation, avfyrades ca 3.300 raketer och granater.
Hamas påstår att man kommit överens med de andra terrorgrupperna i Gaza att inte för tillfället skjuta raketer mot Israel, utom som svar på israelisk aggression.
Att avfyra raketer mot civilbefolkningen såsom terrororganisationerna i Gaza gör är en krigsförbrytelse oberoende om det görs som svar på israelisk "aggression" eller inte.
IAF bombs Gaza targets after Kassam

Stor militärmanöver i Iran
Iran utför som bäst en stor militärmanöver för att träna försvaret av sina atomanläggningar.
Samtidigt som manövern startade varnade Mojtaba Zolnour,en talesman för ayatollah Ali Khameney, att ifall Israel attackerar Irans kärnanläggningar kommer Iranska missiler att landa i hjärtat a Tel-Aviv.
Iran hotar alltså med att angripa civila mål vilket är ett krigsbrott.
Iran launches 'huge' war games amid threats to strike Tel Aviv

Den fängslade palestinske ledaren Barghouti uppmanar de palestinska ledarna att återuppta motståndet mot bosättningarna och judaiseringen. Begreppet "motstånd"används vanligtvis av palestinierna för att beskriva terrorattacker.
Barghouti urges Palestinians to use 'resistance'


En läsvärd analys:
Editor's Notes: Salam Fayyad builds Palestine

3 kommentarer:

Anonym sa...

såklart dom skjuter - deras land är ju ockuperat och israelerna bara hånar dem.

Daniel sa...

Nej,Gaza är inte ockuperat. Israel lämnade området 2005 och förflyttade alla judiska invånare från området.
Palestinierna fick en unik möjlighet att visa vad de kan göra om de själva får rå om ett område - det blev Hamas-stan, ett terrornäste.

Anonym sa...

Intressant dokumentär!!

Imorgon visar Föreningen för Utvecklingsfrågor (FUF) en dokumentär på medelhavsmuseet i stockholm. Den handlar om en ung psykolog som hjälper krigsdrabbade i Gaza. (young freud in Gaza)

Välkommen Daniel och er andra att komma.

Mvh
Ida