tisdag 23 mars 2010

Kyrkans utlandshjälp övervakar pro-israeliska grupper

Senaste vecka gick direktorn för Kyrkans utlandshjälp Antti Pentikäinen ut i de finländska tidningarna och sade att de grupper som uttrycker ett starkt stöd till Israel är en delorsak till att det är så svårt att få en lösning på konflikten i Mellanöstern.
Han sade vidare att det finns pro-israeliska grupper som använder kyrkans lokaler till att uppvigla till hat och våld mot palestinierna.Pentikäinen nämnde också att man inom Kyrkans utlandshjälp fått ta emot direkta hot på grund av sitt biståndsarbete bland palestinierna.
Jag måste medge att jag inte tror på vad Pentikäinen säger. Visserligen finns det antagligen personer som någon gång uttryckt sig mindre klokt vid något möte i någon kyrka men Pentikäinen säger att det finns grupper som samlas i våra kyrkor som uppviglar till hat och våld och det är något helt annat.
Om Pentikäinen har rätt i sina påståenden måste någon ta tag i saken och förhindra att kyrkorna används till att uppvigla till hat och våld.
Om Pentikäinen hittat på hela historien måste saken enligt min mening utredas.
För att om möjligt få reda på lite mera sände jag ett e-mail till Pentikäinen med några frågor. Brevet finns härunder.Tyvärr svarade direktor Pentikäinen undvikande på så gott som alla frågor och jag blev inte ett dugg klokare efter att ha läst hans svar. Om hans påståenden har verklighetsgrund borde han öppet kunna redogöra för vem, var och hur uppviglingen till hat och våld förekommer.
Eftersom Pentikäinen med sina diffusa påståenden misstänkliggör alla Israelgrupperingar i allmänhetens ögon hade jag hoppats på ett klart svar av honom. Men endera vill han inte eller så kan han inte svara på mina frågor. Jag kan inte göra mer åt saken men hoppas att någon med tid och kunnande skulle gräva lite under ytan.

Kyrkans utlandshjälp sänder ut volontärer till de palestinska områdena inom det så kallade EAPPI programmet.Alla som satsar av sin egen tid för att frivilligt arbeta med något de tror på är värda respekt men det kan gå fel. Jag råkade för några dagar sedan läsa en insändare i den svenska tidningen Dagen som berättade om en svensk frivilligarbetare som återkommit från sin period bland palestinierna och nu höll föredrag om livet i Palestina. Föredraget gjorde ett sådant intryck på åhörarna att en man efter föredraget utropade:”Varför har inte någon berättat detta för oss tidigare? Man borde skära halsen av alla judar!” Föredragshållaren kommenterade bara: ”Man måste skilja på judar och israeler.”
Varför hänvisar jag till insändaren i Dagen? Därför att det är ett klart exempel på det som Pentikäinen kallar uppvigling till hat och våld. I dethär fallet kom det från en grupp/person som stöder palestinierna.Jag hoppas att det var ett olycksfall i arbetet och att andra volontärer som återvänder kan ge en mer nyanserad bild av verkligheten så att inte åhörarna går hem med en vilja att skära halsen av judarna.
Jag hänvisar också till insändaren i Dagen därför att det är lika klara och tydliga exempel på uppvigling till hat och våld som jag önskar att Pentikäinen skulle ge istället för ett närmast obegripligt svammel.

Pentikäinens svar på min tredje fråga förvånade mig.
Fråga:
Du säger att du själv bevittnat ett sådant beteende. Ge konkreta exempel! (Alla borde samarbeta för att få bort uppvigling till våld och hat från kyrkorna)
Pentikäinen:
Vi har följt med publikationer, www sidor och innehållet för olika evenemang. Tyvärr är det inte fråga om enstaka fall.
Svaret är inget svar på min fråga men det som förvånade mig är att tydligen använder Kyrkans utlandshjälp en del resurser till att övervaka pro israeliska grupper.Varför i hela världen? Kyrkans utlandshjälp skall väl inte låtsas vara Kyrkans hemliga polis?

Torsdag 18.03.2010

Bästa direktor Antti Pentikäinen!

(Kirjoitan viisi hyvin tärkeää kysymystä ruotsiksi mutta saat vastata suomeksi jos ruotsinkieli on sinulle vaikea.)

Dina uttalanden om att stödet för Israel ibland går för långt har publicerats i flera tidningar runtom i Finland.
Eftersom du uttrycker dig otydligt, och säger att vissa grupper inom kyrkliga kretsar uppviglar till hat och våld mot palestinierna utan att förklara dig, blir alla Israelvänner utpekade i allmänhetens ögon. Därför är det viktigt att få svar på följande frågor:

1) Vilka grupper är det som uppviglar till hat och våld mot palestinierna?

2) Vilket är det hatbudskap som grupperna sprider i våra kyrkor?

3) Du säger att du själv bevittnat ett sådant beteende. Ge konkreta exempel! (Alla borde samarbeta för att få bort uppvigling till våld och hat från kyrkorna)

Du säger att de extremkristna i EU och USA som stöder Israel är en del av problemet i Mellanöstern.
4) Hur är det med de kristna som stöder palestinierna och ofta även är anti-israeliska, är de också ett problem? (ex. Kyrkornas världsråd, Lutherska världsförbundet, Svenska kyrkan)
Eller är det bara de som stöder Israel som är problemet?

Du säger att ni fått ta emot direkta personliga hot.
5) a) från ungefär hur många personer/grupper har ni fått hot?
b) vad har hotet bestått av?
c) har ni polisanmält hoten?

Högaktningsfullt
Daniel Brunell
Karleby

Direktor Pentikäinens svar (min översättning från finska, orginalet på finska finns härunder):

1) Grupper som av telogiska, politiska eller historiska orsaker godkänner överdimensionerat våld eller brott mot internationella mänskorättsöverenskommelser eller krigslagar eller brott mot regler om ockupationsmaktens skyldigheter.
(Finns det såna grupper?)

2)Att godkänna verksamhet som riktar sig mot en etnisk grupp oberoende av vad de gjort eller själva tänker.
(jag förstår inte svaret vare sig på finska eller svenska)

3) Vi har följt med publikationer, www sidor och innehållet för olika evenemang. Tyvärr är det inte fråga om enstaka fall.
(svarar inte alls på min fråga)

4) Antisemitism skall fördömas på samma sätt. Kyrkornas Världsråd och Lutherska världsförbundet är ändå inte sådana.Man kan ha olika åsikt om deras ställningstaganden.
(inget svar på de två delfrågorna)

5) Jag preciserar inte.Det är fråga om flera och upprepade hot som polisen känner till och undersöker.

Pentikäinens svar på finska:

Hei, tässä hyvin nopeat vastaukset.


1) Mitkä ryhmät lietsovat vihaa ja väkivaltaa palestiinalaisia kohtaan?

Ryhmät, jotka teologisista, poliittisista tai historiallisista syistä oikeuttavat ylimitoitetun väkivallan tai kansainvälisten ihmisoikeus- tai sodankäynnin sopimusten tai miehittäjille sovittujen suojeluvelvoitteiden systemaattisen rikkomisen.

2) Mikä on tämä vihasanoma, jota nämä ryhmät levittävät kirkoissamme?

Yhden etnisen ryhmän vastaisen toiminnan oikeuttaminen riippumatta mitä nämä ovat tehneet tai itse ajattelevat.

3) Sanot, että olet itse todistanut tällaista käytöstä. Anna konkreettisia esimerkkejä! (Kaikkien pitäisi tehdä yhteistyötä, jotta saisimme pois väkivallan ja vihan lietsomisen kirkoista)

Olemme seuranneet julkaisuja, www sivuja ja tapahtumien sisältöjä. Kyse ei ole valitettavasti yksittäistapauksista.

Sanot, että äärikristityt EU:ssa ja USA:ssa, jotka tukevat Israelia ovat osa Lähi-idän ongelmaa.
4) Entä sitten kristityt, jotka tukevat palestiinalaisia ja usein ovat myös anti-israelisia, ovatko hekin ongelma? (esim. Kirkkojen maailmanneuvosto, Luterilainen maailmanliitto, Ruotsin kirkko) Vai ovatko ainoastaan Israelin tukijat ongelma?

Antisemitismi on samaan tapaan tuomittavaa. KMN tai LML eivät sellaisia kuitenkaan ole. Toki niiden ottamista kannoista voi olla eri mieltä.

Sanot, että olet saanut henkilökohtaisia uhkauksia.
5) a) kuinka monelta ryhmältä tai henkilöltä (suurinpiirtein) olet saanut uhkauksia?
b) mitä uhkaus on pitänyt sisällään?
c) oletko ilmoittanut uhkauksista poliisille?

En yksilöi. Kyseessä on useampi ja toistuva uhkaus, jotka ovat poliisin tiedossa ja tutkinnan kohteena.

Inga kommentarer: