måndag 15 mars 2010

USA skapar en storm

Det bådar inte gott för världen när ledarna för den enda supermakten uppför sig som bortskämda barnungar som skriker och stampar i golvet när de inte får sin vilja igenom. Det är vad som skett i USA efter att det i Israel tillkännagavs planer på 1600 nya bostäder i Jerusalem samtidigt som USA:s vicepresident Joe Biden var på besök i staden.
Israels PM Netanyahu bad vicepresidenten om ursäkt för den dåligt valda tidpunkten för tillkännagivandet och efter att Biden uttryckt sitt starka missnöje med byggplanerna borde saken ha varit borta från dagordningen. Det är trots allt ingen nyhet att Israel har byggt och bygger bostäder i Jerusalem och inte heller att USA inte godkänner detta.
Men USA har valt att blåsa upp saken till en kris som Israels ambassadör i Wahington beskriver som den värsta på 35 år. Hillary Clinton har ringt upp Netanyahu och närmast skällt ut honom. Enligt Haaretz krävde Clinton att Netanyahu uppfyller en lista med krav för att återställa relationerna med USA och för att få igång fredsförhandlingarna, bl.a. måste byggplanerna återtas och ett hundratal palestinska fångar friges.
Här kör emellertid Obama administrationen huvudet i väggen åter en gång. Netanyahu meddelade idag att byggandet i Jerusalem kommer att fortsätta som det gjort de senaste 42 åren. Dethär är något som så gott som alla partier är överens om i Israel. Jerusalem är landets hvudstad och ingen annan skall komma och bestämma var och när det skall byggas.
Palestinierna är naurligtvis inte sena att utnyttja situationen för att skapa nya oroligheter där israelisk polis och demonstranter drabbar samman och därmed ger Israel mer dålig publicitet.
Flera palestinska ledare har kallat på palestinierna att komma och fösvara Al-Aqsa moskén. Palestinsk TV har för att underblåsa oroligheterna blåst nytt liv i en gammal lögn som påstår att judarna försökte bränna ner Al-Aqsa moskén 1969. ( en australisk turist försökte tända på moskén)
Det kan också noteras att trots att de palestinska myndigheterna förra veckan påstod att invigningen av ett torg för att hedra terroristen Dalal Mughrabi uppskjutits, genomfördes invigningen i tordags, på årsdagen av terrorattacken som dödade 37 israeler, i närvaro av ledare från Fatah (president Abbas parti).

Inga kommentarer: