torsdag 18 augusti 2011

Ashton motarbetar fredsförhandlingar

EU:s "utrikesminister" Catherine Ashton har i ett uttalande djupt beklagat att Israel gett lov för byggande av nya bostäder.
Detta är i och för sig inte längre någon nyhet utan ett mantra som ledare runt om i världen upprepar.
Ashton har rätt att beklaga bostadbyggande för judar om hon tycker det är en dålig sak men hon har inte rätt att uttrycka sig som hon gör i slutet av sitt uttalande när hon säger: "All bosättningspolitik är olaglig enligt internationell lag..."
Det förhåller sig nämligen tvärtom, judarna har enligt bindande internationella överenskommelser rätt att bosätta sig i hela området väster om Jordanfloden.

Palestinierna kommer aldrig att komma till förhandlingsbordet och vara beredd att kompromissa så länge omvärlden ger dem sitt stöd genom att påstå att byggande i judiska bosättningar är olaglig.
Läget skulle däremot förändras om FN, EU och USA skulle slå fast att Judéen och Samarien (västbanken) hör till det område som överlåtits till judarna för att de i sitt historiska hemland skall få bosätta sig och återuppbygga sin stat.
Därefter skulle palestinierna inte ha någon annan utväg än att förhandla med dem som har laglig rätt till området för att komma överens om hur en palestinsk stat skall se ut.

Detta är ändå bara teorier eftersom palestinierna vägrar erkänna någon judisk stat överhuvudtaget. Så länge de håller fast vid den ståndpunkten kan förhandlingar aldrig leda någon vart. Antagligen är det därför de vänder sig till FN för att få ett erkännande, där behöver de inte kompromissa eller erkänna Israel som judarnas hemland.

När det gäller FN är det bra att komma ihåg att generalförsamlingens beslut bara är rekommendationer och inte har någon lagligt bindande verkan.


Ashtons uttalande:
Statement by High Representative Catherine Ashton
on settlement expansion in the West Bank


Catherine Ashton, the High Representative of the Union for Foreign Affairs and Security Policy and
Vice-President of the Commission, made today the following statement:
"I deeply regret the announcement indicating that over 200 building permits were
granted on Monday for housing units to be located in the West Bank Settlement of Ariel.
This is the third time since the beginning of August that the Israeli Government has
approved settlement expansion in the West Bank, including in East Jerusalem.
Parties must do their utmost to avoid acts on the ground which undermine confidence. It
is in their interest not to derail current efforts to resume direct negotiations. All
settlement activities are illegal under international law and threaten the viability of an
agreed two-state solution."


FOUNDATIONS OF THE INTERNATIONAL LEGAL RIGHTS OF THE JEWISH PEOPLE AND THE STATE OF ISRAEL
...The resulting Mandate for Palestine, approved by the Council of the League of Nations in July 1922, was an international treaty and, as such, was legally binding...
...The policy to be given effect in the Mandate for Palestine was consistent with the Balfour Declaration in significantly recognizing the historic, cultural and religious ties of the Jewish people to the Holy Land and the fundamental principle that Palestine should be reconstituted as the national home of the Jewish people.

Inga kommentarer: