söndag 21 augusti 2011

Lita inte på Yle när det gäller rapportering från Israel

På YLE:s text-TV sid 734 kan man läsa följande (klockan 21.30 21.08.2011):"Protesterna mot Israel har fortsatt i Egypten efter att fem egyptiska poliser dödades i ett israeliskt angrepp i fredags."
"...fem egyptiska poliser dödades i ett israeliskt angrepp i fredags." Händelsen inträffade i torsdags, inte i fredags, och de fem egyptiska polismännen dödades i de strider som utbröt mellan israeliska trupper och tiotals terrorister som tog sig in i Israel från Egypten.
Terroristerna angrep Israel, inte tvärtom. Varför de fem egyptiska polismännen dödades skall utredas i samarbete mellan Israel och Egypten.

Uppdaterat: Ännu tolv timmar efter att jag uppmärksammat text-TV på att sidan innehöll felaktigheter fanns sidan kvar oförändrad. (måndag 9.00)

Statement by DM Barak on relations with Egypt and situation in the south

8 killed, over 30 wounded in terror attacks in southern Israel

Mer om vinklade nyheter från Israel:
Nyhetsmedias misstag de senaste två månaderna

Hamas startade krig
"Medias bevakning av Gaza - Israel är intressant. När FN med hjälp av NATO bombar Libyen så rapporteras okritiskt att detta görs för att beskydda civila. När Israel bombar Gaza som en direkt följd av att civila i Israel angrips med raketer och granater från Gaza beskrivs detta i media som israeliska "hämndaktioner". Detta är vad som kallas för vinklad nyhetsförmedling. (bl.a. YLE)"

Inga kommentarer: