torsdag 19 april 2012

Israel ställer hårda etiska krav på militärens agerande

Senaste veckoslut slog en israelisk officer till en dansk demonstrant i ansiktet med sitt gevär. Händelsen har väckt enormt stor uppmärksamhet i Israel de senaste dagarna.
Demonstranten tillhörde en grupp ISM ( International Solidarity Movement) aktivister som blockerade Road 90 och händelsen inträffade när militär skulle skingra demonstranterna.
Händelsen filmades och ISM lade upp en några minuter lång filmklipp av händelsen där man kan se officeren oprovocerat slå till demonstranten.
Det som man inte får veta är att demonstrationen pågick i ett par timmar och att officeren  som tappar behärskningen tidigare blivit skadad av demonstranter.
Trots detta är det klart att officeren  bröt mot IDF:s etiska regler och hans agerande har fördömts av Israels president, premiärminister, försvarsminister och överbefälhavare.
Det står klart att Israels ledare förväntar sig att militärens agerande skall stå i samklang med de etiska regler som finns för dem.
Det finns också de som frågar sig om fördömandena som baserar sig på ISM:s filmklipp är befogade om man sätter in händelsen i sitt sammanhang.
Den danske demonstranten klarade sig, han fick bara en sprucken läpp.
Den israeliska officeren gick det sämre för. Han begick ett misstag det har han erkänt, han har nu avstängts från sin tjänst och hans militära karriär är förstörd.
Här nedanför finns filmklippet som ISM laddat upp på YouTube.
Som jämförelse finns ett filmklipp som visar hur dansk polis behandlar demonstranter i Danmark.

Analysis: Gantz won’t tolerate ethical errors in IDF

Peres slams IDF officer for attack on activist




Inga kommentarer: