fredag 22 april 2016

Hag Sameah - Vi är befriade

Den judiska och bibliska påskhögtiden  inleds ikväll (fredag). Högtiden påminner oss om många viktiga saker, jag lyfter fram fyra saker, en för varje bägare.

- Israels folk befriades av Gud själv från slaveriet i Egypten. Genom befrielsen blev de Guds egendomsfolk, ett fritt folk som av Gud fördes till det land som han hade lovat till deras fäder.

- Befrielsen från slaveriet i Egypten är en fin bild på hur hela mänskligheten blev befriad från slaveriet under synd och död när Gud själv i Messias, Jesus blev offerlammet som dog för våra synder.
Jes 53:6-8  Vi gick alla vilse som får, var och en gick sin egen väg, men all vår skuld lade HERREN på honom. 
 Han blev misshandlad, men han ödmjukade sig och öppnade inte sin mun. Lik ett lamm som förs bort till att slaktas, lik ett får som är tyst inför dem som klipper det, så öppnade han inte sin mun. 
 Genom våld och dom blev han borttagen. Vem i hans släkte besinnar att när han rycktes bort från de levandes land, blev han plågad på grund av mitt folks överträdelse? 

- Befrielsen är inte bara historia - det gäller var och en av oss här och nu.Tar vi emot befrielsen?
Joh 3:14-18  Och liksom Mose upphöjde ormen i öknen, så måste Människosonen bli upphöjd, 
 för att var och en som tror på honom skall ha evigt liv. 
 Ty så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son, för att den som tror på honom inte skall gå förlorad utan ha evigt liv. 
Inte sände Gud sin Son till världen för att döma världen utan för att världen skulle bli frälst genom honom. 
Den som tror på honom blir inte dömd, men den som inte tror är redan dömd, eftersom han inte tror på Guds enfödde Sons namn. 

- Den slutliga befrielsen ligger framför oss.
Trots att Israels folk blev befriat tog inte svårigheterna slut. Ännu idag kämpar de mot orättvisor och ondska i olika former.
Inte heller för den som tar emot befrielsen som Gud erbjuder i Messias, Jesus, får ett liv i Paradiset fri från bekymmer.
Men löftet om befrielse finns kvar, vi har det bästa framför oss.
Jes 60:18-19  Man skall inte mer höra talas om våld i ditt land eller ödeläggelse och förstörelse inom dina gränser, utan du skall kalla dina murar för frälsning och dina portar för lovsång. 
 Solen skall inte mer vara ditt ljus om dagen, månen skall inte mer lysa dig med sitt sken. HERREN skall vara ditt eviga ljus, din Gud skall vara din härlighet. 

Upp 21:2-5  Och jag såg den heliga staden, det nya Jerusalem, komma ner från himlen, från Gud, redo som en brud, som är smyckad för sin brudgum. 
 Och jag hörde en stark röst från tronen säga: "Se, nu står Guds tabernakel bland människorna, och han skall bo hos dem och de skall vara hans folk, och Gud själv skall vara hos dem. 
 Och han skall torka alla tårar från deras ögon. Döden skall inte finnas mer och ingen sorg och ingen gråt och ingen plåga. Ty det som förr var är borta." 
 Han som satt på tronen sade: "Se, jag gör allting nytt."

Nästa år i Jerusalem!


Inga kommentarer: