torsdag 28 april 2016

Pressfrihet i Israel och Europa

I Freedom House årliga rapport om pressfrihet i världen har Israel nerklassats från fri till delvis fri. Orsaken kan synas lite märklig: Pressfriheten är nämligen så stor i Israel att en stormrik mångmiljonär kan ge ut en gratistidning som påstås stöda nuvarande premiärminister Netanyahu och som fått stor spridning. Om tidningen skulle förbjudas skulle pressfriheten öka i landet, det låter lite märkligt.

Israel fick 32 poäng i bedömningen, Italien 31 poäng, strax över gränsen för delvis fri och Spanien och Frankrike klarar gränsen (30) med 28 poäng.
Norden är i en klass för sig, Finland och Sverige får 11 poäng, Norge 9, Danmark 12 och Island 15 poäng. (0 poäng betyder störst frihet, 100 minst)

Sydöstra hörnet av Europa har det sämst ställt av Europas stater när det gäller pressfriheten mellan 40 och 60 poäng. Vitryssland 91 och Ryssland 83.

I Mellanöstern är pressfriheten störst i Israel, bara Libanon (56), Tunisien (52) och Kuwait (59) beskrivs som delvis fria. I de övriga staterna finns det ingen pressfrihet.

Media watchdog downgrades Israeli press to ‘partly free’

Inga kommentarer: