söndag 28 oktober 2018

Raketangrepp från Gaza

Fredagens upplopp vid Gazagränsen var lika våldsamma som de varit under det senaste halvåret. Palestinierna kastade stenar och brandbomber mot de israeliska soldaterna som besvarade våldsamheterna med tårgas och skarpa skott.
Under natten till lördagen sköt Islamsk Jihad 30 raketer i flera repriser mot Israel och tusentals israeler tvingades rusa till bombskydden. Omkring tio raketer sköts ner av Israel och de övriga träffade obebodda områden.
Israel svarade på raketbeskjutningen med att  bomba mål som tillhörde Islamsk Jihad och Hamas.
En del uppgifter gör gällande att ordern till attacken kom från Iran som stöder Islamsk Jihad.Israel har låtit förstå att svar på attacken därför också kan riktas mot iranska mål i Syrien.
Eftersom Egypten arbetar för att få till stånd en vapenvila mellan Hamas och Israel kan det vara fråga om ett iranskt försök att sabotera förhandlingarna.

Helt i enlighet med tidigare praxis var den rubrik YLE:s text TV valde: "Israeliskt angrepp på Gaza".
Det finns tydligen en blockering i de flesta journalister hjärnor som gör att de inte kan låta palestinier framstå som  angripare i en rubrik.
YLE:s webbnyheter hade följande rubrik:"Israel teki ilmaiskuja kymmeniin kohteisiin Gazassa vastauksena raketti-iskuihin" (Israel utförde flygräder mot tiotals mål i Gaza som svar på raketangrepp)
Här nämns åtminstone raketangreppet i rubriken men varför inte låta händelseförloppet återspeglas i rubriken? T.ex. Palestinierna sköt 30 raketer mot israeliska samhällen, Israel svarade med flygräder.

Islamic Jihad calls ceasefire as Israel hits back at 30-plus rockets from Gaza

IDF strikes 80 Gaza targets overnight in response to multiple rocket barrages

ISLAMIC JIHAD DECLARES TRUCE AFTER VIOLENT GAZA WEEKEND

Inga kommentarer: