fredag 9 november 2018

Intervju med Rysslands Israelambassadör

En intervju med Rysslands Israelambassadör Anatoly Viktorov ger en skrämmande bild av hur Ryssland tänker och vilka som är deras samarbetspartners.

Russia’s envoy says plane downing still rankles, blames US for fatal Gaza riots
Enligt ambassadören gör de palestinska ledarna rätt när de vägrar förhandla med USA och på förhand förkastar USA:s fredsplan.
Han upprepade Rysslands åsikt att Hamas inte är någon terroristorganisation och att det undergräver fredsprocessen att stämpla den som terrororganisation. Hamas är enligt honom en legitim politisk faktor.
Oroligheterna vid Gazagränsen skyller han på USA. USA:s ambassadflytt till Jerusalem är den enda orsaken till upploppen.

Israels krav på att inga iranska styrkort skall finnas i Syrien är orealistiska och onödiga eftersom Iran inte har några planer på att attackera Israel.
Iran och Ryssland är parters i Syrien i kampen mot terrorister. De är i landet helt legitimt eftersom landets regering bett om deras hjälp.

Ambassadören tycker också att Israels och Rysslands säkerhetstjänst kunde utbyta mer information med varandra.

Anatoly Viktorov är ambassadör för Ryssland som i praktiken är en diktatur och ofta handlar och reagerar som diktaturer gör.
Ryssland har inget problem med att stöda Syriens diktator som har mycket blod på sina händer. Landet samarbetar tydligen utan större problem med Iran som är världens största sponsor av terrorister.
Vidare anser Ryssland  att Hamas inte är någon terroristorganisation utan en legitim politisk kraft.

Av någon orsak  anser man att det var fel av USA att flytta sin ambassad till Israels huvudstad Jerusalem trots att Ryssland redan i april 2017 erkände västra Jerusalem som Israels huvudstad.

Att Israels säkerhetstjänst är försiktig med vad den delar med sig till Ryssland kan man väl förstå!

Det är definitivt en skrämmande granne vi har i öster.

Inga kommentarer: