tisdag 13 november 2018

Rapporteringen om raketattackerna från Gaza


Svenska Yle har publicerat en saklig artikel med rubriken
Raketregn över södra Israel och bomber över Gaza - döda och skadade på båda sidor

På finska Yle:s sida för utrikesnyheter hittar jag inte en enda artikel som behandlar raketattackerna. Bara en artikel om eldstriden i Gaza: Kuusi palestiinalaista ja yksi Israelin sotilas kuoli yhteenotossa Gazassa

Hufvudstadsbladet väljer att i första hand framställa Israel som angripare. Det kommer i alla fall ändå tydligt fram att raketer skjutits från Gaza.
Rubriker:
Flyganfall svar på raketstorm från Gaza
Ännu en dödad i Gaza-attacker
"Israel fortsätter att flygbomba Gazaremsan, sedan hundratals raketer avfyrats från Gaza mot Israel. En 26-årig palestinier dödades i en flygräd på tisdagen."
Hufvudstadsbladet lyckas också räkna in den personen (en palestinier) som dog i den israeliska staden Ashkelon tillsammans med offren i Gaza, inte som ett offer på den israeliska sidan.

Helsingin Sanomat har en neutral och korrekt rubrik.
Gazasta ammuttiin satoja raketteja ja kranaatteja sekä ohjus Israeliin, joka vastasi ilma­iskuilla – useita kuolleita, taistelut pahimpia sitten vuoden 2014 sodan
(Hundratals raketer och granater samt en missil sköts från Gaza mot Israel som svarade med flygattacker - flera döda, striderna de värsta sedan kriget 2014)

USA, Frankrike, Storbritannien, Tyskland, Tjeckien och Österrike har fördömt Hamas för raketbeskjutningen mot israeliska samhällen. Så även EU:s representant.
Ryssland har hållit sin egen linje och bara uppmanat parterna till lugn.
Turkiet har däremot krävt åtgärder mot Israel för att sätta stopp för Israels angrepp.Inte ett ord om raketbeskjutningen.

Inga kommentarer: