söndag 11 november 2018

Qatar för in pengar till Gaza - hjälper det eller stjälper det?

Vissa framsteg har gjorts i förhandlingarna som strävar till att förbättra situationen i Gaza.
Qatar har lovat att under sex månader betala 15 miljoner dollar i månaden i lön till palestinska statstjänstemän i området. De första 15 miljonerna fördes in till Gaza via Israel torsdag kväll  av Qatars sändebud Mohammad al-Emadi.
Detta är ett exempel på hur komplicerad situationen i Gaza är och hur svårt det är att hitta någon vettig lösning på problemen.
Åtminstone två partiledare som sitter med i Israels regering har kritiserat beslutet. Försvarsminister Liberman och undervisningsminister Bennett bråkar om vem av dem som skarpast motsatt sig regeringens beslut att tillåta Qatar att föra in pengarna till Gaza.
Visserligen kan 15 miljoner tillfälligt förbättra situationen för många människor i Gaza och i bästa fall kan Hamas hålla sitt löfte att upphöra med upploppen vid gränsen till Israel.
Men samtidigt har Hamas redan meddelat att pengarna är ett bevis för att upploppen burit frukt, och det har de ju rätt i. Israel har gått med på att pengar förs in till Gaza och det stärker Hamas grepp om området. Det är också en av orsakerna till att den palestinska myndigheten motsatt sig åtgärden.  PLO tjänstemannen Ahmed Majdalani uttryckte det så att Emadi smugglat in pengarna till Gaza som en gangster.
Pengarna kommer också att användas för att belöna eller stöda personer som skadats i upploppen vid gränsen till Israel.
Det betyder att Israel tillåter att pengar förs in till Gaza för att belöna dem som varit med i upploppen mot Israel. Det här låter inte klokt när Israel samtidigt försöker sätta press på palestinska myndigheten att upphöra med sina lönebetalningar till fångar i israeliska fängelser som angripit judar.
Detta visar på hur svår det är att vidta vettiga och logiska åtgärder för att förbättra situationen i området.
En av orsakerna till att det är så svårt att hitta vettiga åtgärder är Israel och västvärlden bryr sig mer om den palestinska befolkningen än de palestinska ledarna gör.
För de palestinska ledarna spelar det ingen roll hur många av den egna befolkningen dödas i strider eller lider av fattigdom. Befolkningen är bara spelbrickor i kampen mot Israel och den judiska statens existens.
Israels premiärminister uppger som orsak till Israel gått med på att pengarna förts till Gaza att man därmed kan undvika en humanitär katastrof.

Mahmoud Abbas som leder den palestinska myndigheten på västbanken gav igen i lördags bevis på att han inte är något annat än en gammal terroristledare som fastnat i sina egna hjulspår. Han upprepade vad han redan många gånger sagt: Han kommer att fortsätta att betala lön till de palestinska fångarna som sitter i israeliskt fängelse (terrorister som mördat och skadat israeler) och han kommer att motsätta sig USA:s fredsplan (som inte ens lagts fram ännu). Den är bara en fortsättning på den konspiration som började med Balfourdeklarationen, sade Abbas.

Israel and Qatar said to agree to sea crossing between Cyprus and Gaza Strip

PA fumes as suitcases of ‘gangster’ Qatari cash reach Gaza in bid to ease crisis

En route to Paris, Netanyahu defends Qatari cash shipments into Gaza

LIBERMAN AND BENNETT TRADE BARBS OVER QATARI FUNDS TO GAZA

Israel and Hamas cheer Qatar’s Gaza cash infusion, but Abbas could spoil party

ABBAS VOWS TO CONTINUE PAYING PRISONERS AND THEIR FAMILIES

Inga kommentarer: