måndag 15 april 2019

Tidigare europeiska ledare försöker sänka USA:s fredsplan och ger palestinierna sitt stöd

37 tidigare europeiska ledare har publicerat ett gemensamt brev i The Guardian där de ställer sig bakom palestinska krav och förkastar USA:s fredsplan som ännu inte publicerats.
De tidigare ledarna skulle ha gjort klokt i att hålla sig tysta och man får hoppas att EU:s nuvarande ledare inte lyssna till dem.
Det finns en finländare bland undertecknarna, Israelhataren och före detta utrikesministern Erkki Tuomioja.

I brevet talas det om "ockuperat palestinskt territorium",  man kan fråga sig när detta palestinska territorium har uppstått när det aldrig har existerat någon palestinsk stat. Dessutom har flera europeiska stater varit med och beslutat att området som de hänvisar till skall tillfalla judarna för att de där skall återupprätta sin egen stat.

Undertecknarna kan inte tänka sig någon annan lösning på konflikten än tvåstatslösningen som under över tjugo år visat sig vara omöjlig att förverkliga.
De är gamla och gräver ner sig ett gammalt tänkesätt.

Tvåstatslösningen måste följa vapenstilleståndslinjen från 1949 säger undertecknarna, trots att det i det avtalet tydligt står att linjen inte skall påverka var framtida gränser dras.
Ifall Israel behåller områden på "fel" sida om linjen måste palestinierna få motsvarande områden som kompensation. Det är obegripligt varför staten Israel skulle kunna anses vara tvungen att kompensera palestinierna när det är Israel som avstår områden som lovats till dem för att en ny palestinsk stat skall kunna bildas.

Undertecknarna anser också att Israels huvudstad Jerusalem skall  bli en nybildad palestinsk stats huvudstad. Detta krav är ett effektivt sätt att förhindra en lösning på konflikten. Varför skulle Israel och judarna avstå från Jerusalem som varit deras politiska och religiösa huvudstad i tusentals år?
För araberna/palestinierna har den aldrig varit huvudstad.

Ifall brevet har någon betydelse överhuvudtaget så är det närmast  att den stärker de palestinska ledarna att hålla fast vid gamla krav som de aldrig kan få igenom och förhindrar människor att fundera över om det möjligen kan finnas andra lösningar på konflikten än den plan som under tiotals år visat sig vara ogenomförbar.

Det är intressant och märkligt att före detta ledare från demokratiska stater i Europa är så ivriga att visa sitt stöd för de palestinska ledarna och deras krav att de gör sig besväret att publicera ett gemensamt brev. De palestinska ledarna är inte demokratiskt valda och har starka kopplingar till terrorism ändå föredrar undertecknarna av brevet att stöda dem framom den demokratiska staten Israel.


Europe must stand by the two-state solution for Israel and Palestine (Guardian)

Former European leaders urge EU to reject Trump plan if no Palestinian state

Några tidigare inlägg som behandlar Erkki Tuomioja: (Vi får verkligen hoppas att han inte blir utrikesminister i den nya regeringen)

Utrikesminister Tuomioja i israeliska Ha'aretz
Om inte Finlands utrikesminister Tuomioja flera gånger tidigare skulle ha visat sin fientlighet gentemot Israel skulle uttalandet i Ha'aretz vara mycket märkligt.
Nu är det bara ytterligare ett uttryck för hans personliga kamp mot Israel.

Tuomioja försöker ge ett sken av att det finns en koppling mellan Rysslands annektering av Krim och Israels ockupation av Judéen och Samarien.
Det finns ingen koppling, det vet säkert Tuomioja, och det vet alla med grundläggande historiska kunskaper, men i det politiska spelet verkar man inte behöva bry sig om sanningen.

Tuomioja använder "apartheidstat" om Israel
Ingen apartheid stat är berättigad eller hållbar sade Tuomioja när han hänvisade till Israel.

Tuomioja i The Irish Times - tvåstatslösning men ingen judisk stat
Ministrarna är för en tvåstatslösning men observera inte en lösning där det finns en judisk stat och en arabisk stat, utan en lösning där det finns en "israelisk" stat och en "palestinsk" stat.


 I Balfour deklarationen, i San Remo deklarationen, i stadgarna för Palestina mandatet och  i FN:s generalförsamlings delningsförslag för Palestinamandatet talas det om en judisk stat. Men utrikesministrarna för Irland och Finland anser tydligen att det inte längre behövs en judisk stat, en egen stat för judarna.

Tuomioja visar sin okunskap (och Israelhat)
Israel den enda fungerande demokratin i Mellanöstern utsätts dagligen för raketbeskjutning och andra terrorattacker från terroristorganisationen Hamas som förutom att den terroriseras Israel håller invånarna i Gaza i sitt grepp.
Israel försöker få ett slut attackerna från Gaza.

Vad gör Finlands utrikesminister? Han ger inte sitt stöd till Israel i kampen mot terrorismen utan talar om att man borde införa sanktioner mot ISRAEL.

Finlands utrikespolitik på väg att radikaliseras?
Tomas Sandell:Hans partikamrat, utrikesminister Erkki Tuomioja, går ett steg längre. När han vill profilera Finlands utrikespolitik i Mellanöstern har han ingenting att anmärka mot den syriska regimen som under de senaste månaderna avrättat omkring 3000 personer som fredligt kämpat för sina mänskliga rättigheter. Nej, problemet i Mellanöstern är fortfarande den judiska staten, som han under sin förra utrikesministerperiod liknade vid naziregimen. ( Ett uttalande som enligt OSCE:s definition skulle klassas som ren och skär anti-semitism ) Nu nöjer han sig istället med att insinuera att Israel håller på att utvecklas till en ”apartheid stat.”


Inga kommentarer: