onsdag 26 november 2014

Tuomioja i The Irish Times - tvåstatslösning men ingen judisk stat

Finlands utrikesminister Erkki Tuomioja har tillsammans med sin kollega i Irland, Charlie Flanagan, skrivit en insändare i The Irish Times:
It is time to put peace in the Middle East at the centre of the EU political agenda

När Tuomioja yttrar sig om Israel kan man inte förvänta sig något gott, insändaren är inget undantag.
Ministrarna vill att fredsprocessen i Mellanöstern skall vara i centrum på EU:s politiska agenda.
 Den som läst Israels FN ambassadörs senaste tal vet att man i Israel inte har något större förtroende för EU så därför är EU:s möjligheter när det gäller fredsförhandlingar mycket begränsade.

Den enda konkreta orsaken som nämns till varför fredsförhandlingarna inte fungerar är "Israels illegala bosättningar i östra Jerusalem och på västbanken som gör att man måste tvivla på Israels  fredsvilja".
"Men vi i EU är överlåtna till att upprätthålla internationell lag" skriver ministrarna stolt.

Om de bara skulle ta reda på lite fakta om vilka rättigheter det judiska folket har enligt internationell lag ( San Remo deklarationen och stadgarna för Palestinamandatet), men det gör de inte. Eller egentligen är det väl så att de struntar blankt i allt vad internationell lag heter när det gäller Israels rättigheter.

Ministrarna är för en tvåstatslösning men observera inte en lösning där det finns en judisk stat och en arabisk stat, utan en lösning där det finns en "israelisk" stat och en "palestinsk" stat.

 I Balfour deklarationen, i San Remo deklarationen, i stadgarna för Palestina mandatet och  i FN:s generalförsamlings delningsförslag för Palestinamandatet talas det om en judisk stat. Men utrikesministrarna för Irland och Finland anser tydligen att det inte längre behövs en judisk stat, en egen stat för judarna.

Jag har tidigare sagt att jag skäms för att vi har en utrikesminister som Tuomioja och jag behöver tydligen inte ändra mig.

Inga kommentarer: