måndag 27 januari 2020

Förintelsen minnesdag - 75 år sedan Auschwitz befriades

I dag den 27 januari firas Förintelsens minnesdag. Det har det gått 75 år sedan Auschwitz befriades och omvärlden började få klarhet i Förintelsens omfattning och grymhet.Men redan 1942 hade de allierade uppgifter om folkmordet på judarna utan att göra något för att rädda dem.
När 6 miljoner judar dödades på några år i Europa fanns det tre grupper av människor. De som deltog aktivt i dödandet, de som riskerade sina liv för att hjälpa judarna och de som passivt såg på och lät saken ha sin gång.
Många av världens ledare deltar i firandet av minnesdagen och vill hedra Förintelsens offer. Det är rätt och riktigt. Men det viktigaste skulle vara att ta lärdom av historien, att inse att också vi idag måste välja sida. Går vi med dem som hatar och förföljer judarna på olika sätt eller har vi mod att stå på judarnas sida? Om vi vägrar välja sida blir vi de passiva åskådarna som åter en gång låter saken ha sin gång.
Rapporter och undersökningar visar att hatet, hoten och våldet mor judarna ökar i Europa. Därför får inte den stora massan förbli passiv. Det räcker inte att vi fördömer och förskräcks över det som hände under Förintelsen för 70, 80 år sedan. Vi måste se och förstå vad som händer i dag och reagera.

Judehatet i dag tar sig också uttryck i hat mot den judiska staten Israel. Israel är en demokratisk stat med fel och brister som alla andra stater men den behandlas inte som andra stater. Israel har sedan 1948 tvingats utkämpa flera krig där araberna hotat dem med förintelse, och judarna i landet har under de senaste hundra åren ständigt varit utsatt för risken av terroristattacker.
Idag upplevs staten Iran som det största hotet mot Israel. Irans ledare har gång på gång hotat med att utplåna Israel.
Den palestinska myndighetens judehat tar sig bland annat uttryck i att varje palestinier som attackerat och dödat en jude blir betraktad som en hjälte och ifall  han/hon blir gripen av israelisk myndighet belönas mördaren med lön av den palestinska myndigheten för resten av livet.

I världssamfundet och i media tar sig hatet mot Israel uttryck t.ex. i att FN behandlar Israel och fördömer staten i fler resolutioner än alla andra stater gemensamt. Lögner om Israel och judarna sprids både inom FN och media och oberoende av vad som händer i området utpekas Israel som den skyldige.
I Finland fick vi nyligen ett exempel på hur hatet mot Israel kan ta sig uttryck.En riksdagsledamot från ett parti som sitter i regeringen reste till Israel för att försöka klippa hål i gränsstängslet som omger Gaza. Hon protesterade mot Israels vapenhandel med Finland och i princip verkade hon inte ge Israel någon rätt att försvara sig, inte ens passivt med en skyddande mur. Hon spred dessutom lögner om mänskorättssituationen i Israel och förhållandena i Gaza.
Media var här ganska bra på att avslöja hennes lögner och dubbelmoral, medan hennes partiordförande uttryckte sitt stöd och de andra regeringspartierna hörde till den passiva skaran.

Det finns många som valt att gå med på den sidan där judehatet florerar. Därför är det viktigt att allt fler från den passiva skaran väljer sida och går med och bekämpar hatet. Under Förintelsen riskerade man livet om man stod på judarnas sida, för oss kostar det nästan ingenting. Det handlar bara om att vi ids besvära oss med att ta ställning.

Marking 75 years since liberation, Auschwitz survivors to issue warning (TOI)
Over 200 survivors and leaders from some 60 countries to gather for commemoration at former death camp Monday with an exhortation against a new wave of anti-Semitic violence

Inga kommentarer: