torsdag 16 januari 2020

Vänsterförbundets Anna Kontula försökte olagligt ta sig in i Gaza

Parlamentsledamoten Anna Kontula från Vänsterförbundet greps av israelisk polis i måndags när hon  olagligt försökte ta sig in  i Gaza från Israel. Meningen lär ha varit att klippa hål i gränsstängslet och ta sig över gränsen Orsaken till tilltaget var att protestera mot den vapenhandel som finns mellan Finland och Israel, samt uppmärksamma den humanitära situationen i Gaza och Israels brott mot mänskliga rättigheter och krigsbrott säger Kontula.

Alla skall ha rätt att uttrycka sin åsikt och vänsterpartierna i Finland vill inte ha någon vapenhandel med Israel. De är inte ensamma, t.ex. Amnesty International hör också till dem som kräver stopp på försäljning av vapen till Israel.
Vapenhandeln med Finland har knappast någon avgörande betydelse för Israels förmåga att försvara sig. Men de som vill hindra Israel att få tillgång till effektiva vapen borde beakta vad kravet i praktiken kan leda till. Om Israel inte skulle ha vapen att försvara sig med skulle vi få se det största folkmordet på judar sedan Förintelsen. Är det vad de som förespråkar stopp på vapenhandeln vill?

Iranska ledare har under flera år upprepat att man kommer att förinta Israel. Det är inte deras godhet som hållit dem tillbaka från att förverkliga hotelserna utan Israels starka militär.
Iran utrustar och stöder Hizbollah i Libanon och även de har som mål att utplåna Israel. Samma sak gäller Hamas och Islamsk Jihad i Gaza. Även de palestinska ledarna i Fatah ger uttryck för samma målsättning.
Jag tror knappast att de som vill stoppa vapenhandeln med Israel vill se ett folkmord, därför borde de tänka efter vad det skulle leda till om de fick igenom sina krav.

Den andra saken Kontula genom sin aktion vill fästa uppmärksamhet på var "Israels brott mot mänskliga rättigheter".
Här måste man nog säga att hon deltagit i en helt onödig aktion. Det finns inget land som så uppmärksammats i FN:s olika organ som Israel.
T.ex. FN:s organ för mänskliga rättigheter tar upp Israel på en särskild agenda vid varje session. Inget annat land i världen behandlas på samma sätt.
FN:s generalförsamling röstar varje år i december igenom närmare 20 resolutioner som behandlar Israels olika "brott". Israels agerande och Gazakonflikten är ingen bortglömd konflikt.
Hamas och andra terroristorganisationer i Gaza ser dessutom genom sin raketbeskjutning av städer och byar i Israel till att konflikten finns med i medias rapportering.

Det finns en hel del bortglömda områden i vår värld där människorna inte verkar ha några rättigheter överhuvudtaget och som inte får någon uppmärksamhet. Där skulle det finnas utrymme för Kontula och likasinnade. Men tyvärr tror jag inte att det intresserar, helt enkelt därför att det är hatet mot Israel som är drivkraften för verksamheten.

Utgående från de uttalanden som återgetts i tidningar verkar Kontula inte ha någon större kunskap om situationen i Gaza och Israel och den pågående konflikten.
Kontula säger att både Hamas och Israels regering är demokratiskt valda.
Hamas fick delta i parlamentsvalet på de palestinska områdena 2006 trots att de inte gav bort sina vapen eller avstod från kravet att utplåna Israel. De vann valet och  fick 44,45 % av rösterna. Men bara ett år senare gjorde Hamas en blodig kupp i Gaza och kastade ut Fatah som fått 41,43 % av rösterna. Sedan dess har Hamas regerat i Gaza.
Jag tror inte att man kan kalla någon som snart suttit tio år över mandatperioden och dessutom utfört en kupp för demokratiskt vald.Men vad vet jag vad Vänsterförbundet har för krav.

Kontula säger: "- Att jag gick med i ett så här radikalt projekt beror på att jag tycker att Finland behöver vakna upp och inse vad vi håller på med. Vi stödjer med medborgarnas skattemedel ett land som gör sig skyldigt till brott mot mänskliga rättigheter och krigsbrott - det är ryggradslöst och det borde vi sluta med, säger Kontula per telefon från Tel Aviv."

Israel anklagas ständigt av sina fiender för att göra sig skyldig till  brott mot mänskliga rättigheter och krigsbrott. Men om man ser på den karta som Freedome house publicerar varje år ser man att Israel är det enda landet i området där mänskliga rättigheter respekteras.
Samma sak visar World Watch List som Open Doors publicerar där man granskar  religionsfriheten.  Ifall man vill fästa uppmärksamhet på bristande respekt för mänskliga rättigheter skulle vilket annat land som helst i området ha varit mer lämpat för en aktion .

När det gäller krigsbrott gäller samma konstaterande.Situationen är betydligt värre i grannländerna.
Israel för ett krig mot terroristorganisationer, ett liknande krig har inget annat land tvingats stå ut med under så många år. Israel är inte felfritt. Det begås misstag och felbedömningar och israeliska myndigheter utreder fall där brott misstänks. Ett sådant land kan man gärna stöda.
Däremot kan man fråga sig hur vårt land med skattemedel kan stöda den palestinska sidan.Där myndigheterna använder pengarna till att uppfostra barn att hata judar och ha terrorister som förebilder. Där myndigheterna belönar varje person som dödar en jude med ett livslångt ekonomiskt understöd. En protestaktion av modiga vänsteraktivister utanför Abbas högkvarter i Ramallah skulle inte vara helt fel.

Kontula bekymrar sig också för att Israel arbetar med att förstärka gränsen mot Gaza. Istället för det stängsel som hittills funnits kommer det snart att finnas en betongmur som sträcker sig långt ner under jorden.
Orsaken till detta dyra bygge är att Israel måste förhindra terroristerna i Gaza att gräva attacktunnlar under gränsen. En mur hindrar också terroristerna att direkt beskjuta israeler på andra sidan gränsen.
Jag skrev tidigare att Kontula och liknande aktivister knappast vill se judar dödas men jag undrar... åtminstone vill de inte att judarna skall försvara sig, inte ens passivt genom en skyddande mur.

Kontula har beskyllts för antisemitism på grund av sitt handlande vilket hon naturligtvis skarpt tillbakavisar. Israel och judar är inte samma sak säger hon.
Men faktum är att Nationernas Förbund redan för hundra år sedan gav det brittiska Palestina mandatet till judarna för att de där skulle återupprätta sin nationalstat. FN ville senare dela området i en judisk och en arabisk del. Så till och med FN har definierat Israel som judarnas stat. Därför betraktas det allmänt som antisemitism att negativt särbehandla Israel och ställa krav på Israel som inte ställs på andra stater.
Kontula beskyller enbart Israel för blockaden av Gaza och säger att Egyptens agerande inte kan jämföras med Israels. Egypten har enligt henne bara vanliga gränskontroller vid gränsen till Gaza. Här gör hon en logisk kullerbytta, ifall gränsen till Egypten är öppen finns det ju ingen blockad och då är ju saken inget att bråka om.

När Kontula av HBL får frågan om Hamas målsättning att utplåna Israel säger hon att Hamas har avlägsnat målet att förinta Israel. Det är ett av flera uttalanden hon gör som visar att hon vet förvånansvärt lite om situationen hon gett sig in i.
Hamas målsättning har inte ändrats, de antog ett nytt program (inte nya stadgar) för ett par år sedan, men målsättningen att förinta Israel finns kvar.

Om Kontula ville väcka uppmärksamhet så lyckades hon. Mest uppmärksamhet har hon själv fått, så mycket annat var det inte med det.

Synd att människor med energi och vilja att göra något kastar sig in i saker de inte förstår sig på.

Israelisk polis grep riksdagsledamoten Anna Kontula (VF) då hon misstänktes försöka ta sig in i Gaza

Judiska världskongressen kritiserar Anna Kontulas Gazaprotest

Anna Kontula on todennäköisesti syyllistynyt antisemitismiin, sanoo Helsingin juutalainen seurakunta – kansanedustajan mukaan Israel ja juutalaiset ihmiset ovat kaksi eri asiaa

Israelissa kiinni otettu Anna Kontula: ”On asioita, joissa poliitikonkaan käytössä olevat keinot eivät riitä”

Kansanedustaja Anna Kontula otettiin kiinni Israelissa, aikoi tunkeutua Gazaan laittomasti


Inga kommentarer: