fredag 3 januari 2020

USA dödade ledaren för iranska revolutionsgardet

Qasem Soleimani, chefen för iranska revolutionsgardet dödades i en flygattack som USA utförde i Bagdag i dag på morgonen.
Iranska revolutionsgardet (IRGC) betraktas av USA som en terroristorganisation. Soleimani var mannen bakom  Irans upprustning i grannländerna Irak, Syrien och Libanon (Hizzbollah). Som ledare för IRGC var han också ansvarig för många terrorattacker i regionen.
Qasem Soleimani var en så högt uppsatt ledare i Iran att hans död högst antagligen inte kommer att passera utan att Iran utför hämndaktioner.
USA:s ambassad i Bagdad har uppmanat amerikanska medborgare att lämna landet och Israels premiärminister avbröt sin resa i Grekland och återvände hem eftersom man fruktar att Iran kan rikta sina hämndaktioner mot Israel.
Skidorten på berget Hermon nära gränsen till Syrien har stängts på grund av risken för attacker.

I Israel är man i stort sett nöjd med att Soleimani dödats, han var ju en farlig fiende. Man är ändå mycket medveten om att händelsen ökar risken för iranska angrepp.
Terroristorganisationer som Hizbollah och Hamas fördömer attacken och prisar Soleimani för hans ärorika insatser. Syrien fördömer naturligtvis USA men också Ryssland och Kina som är allierade med Iran är kritiska, det är till och med Frankrike. Storbritannien och Tyskland är lite försiktigare i sina uttalanden men alla är överens om att dödandet av Soleimani kommer att göra Mellanösternområdet ännu mera osäker. Det är på sätt och vis sant men samtidigt är det Soleimani och hans trupper som förorsakat en massa oroligheter och terrorattacker. Problemet med att döda terroristledare är att det alltid verkar finnas nya personer som genast tar över deras uppgifter.

Man kan också notera att demokratiska partiets presidentkandidater skarpt kritiserat Trumps beslut att likvidera Soleimani. Inte oväntat med tanke på det politiska läget i USA.
Flera republikaner har däremot uttryckt sitt stöd för Trumps beslut och konstaterat att Soleimani var en terrorist med amerikanskt blod på sina händer.


US assassinates Qasem Soleimani, Iran's Khamenei warns of 'harsh revenge'

Soleimani’s killing proves Trump remains as unpredictable, mercurial as ever

PM cuts short Greece trip, defense chiefs convene after Soleimani killing

Nasrallah vows to avenge Soleimani, Hamas hails his support for ‘resistance’

France, Russia and China condemn slaying of Soleimani as a destabilizing act

Israeli lawmakers praise US for killing Iranian ‘arch-terrorist’ Soleimani

Democrats call US killing of Soleimani ‘reckless,’ say Congress wasn’t notified

Trump tweets US flag following Soleimani death, Ted Cruz: Justice overdue for Israel

Inga kommentarer: