fredag 19 oktober 2007

Motsånd mot tvåstatlösning

Raketattackerna från Gaza fortsätter.
Under tiden 1-15 oktober besköts Israel med 15 raketer och 48 granater från Gaza. Sedan 15 juni när Hamas tog över makten i Gaza har 240 rakter avfyrats mot Israel.
Den 7 oktober sköts en Grad raket mot staden Netivot ca 15 km in på israeliskt territorium. Grad har längre räckvid och större sprängkraft än Kassamraketerna och det är en farlig utveckling att detta vapen nu används mot israeliska civila mål. Samma morgon träffades kibbutsen Keren Shalom av 8 granater, ett hus fick betydande skador.
President Shimon Peres uppgav igår att sex potentiella sjävmordbombare anhållits de senaste tre veckorna när de försökt ta sig in i Israel med sprängämnen.

Hamas motsätter sig planerad fredskonferens
Några citat av Hamasledare:
Khalid Mashal i Mekka 8 oktober: "Motståndet (ordet används för terrorattackerna) är vår strategi för befrielsen av Palestina. Vi är förberedda för en ny omgång av motstånd.(OKAZ, 9 October) - Fienden kanckar på vår dörr för att förhandla med oss och vi vägrar och planerar en ny omgång av motstånd. ( tidningen Felesteen 10 okt)
Abu Ubeida en talesman för Hamas: "Ingen internationell konferens kommer att kunna binda våra händer eller hindra oss från att fullfölja vår skyldighet att fortsätta motståndet och attackerna mot fienden" (Hamas/ Iz a-Din al-Qassam website, 14 October).
Även Khalid al-Batish från palestinska Jihad har samma linje som Hamas: Palestinsk Jihad kommer inte att vara bunden av något som man kommer överens om vid fredskonferensen. Jihad kommer att fortsätta attackerna även om man skulle komma överens om att upprätta en palestinsk stat med 1967 års gränser " hela Palestina är ockuperat inte bara territorierna Israel erövrade 1967". (Al-Quds al Araby 3 okt.)

Tvåstatslösning, en illusion?
Den israeliska historikern Benny Morris gästade Stockholm denna vecka.Enligt honom delar Fatah och PLO Hamas åsikt att Israel inte har rätt att existera.
"Den politiska process vi ser just nu, med arbete på alla sidor för en tvåstatslösning, kommer inte att avsluta konflikten, förklarade Benny Morris. Snarast är den en illusion. Och det beror på att palestinierna inte vill ha en tvåstatslösning. De vill ha en enstatslösning - och med det menas inte en judisk stat.Fatah och PLO vill inte att Israel ska finnas, sade Morris. Och deras kamp för detta sker i etapper, där varje överenskommelse ses som ett steg på vägen mot det palestinska övertagandet av hela området." Detta skriver Per Gudmundson på SvD ledarbloggen den 16 oktober och fortsätter: "Ingen lösning på konflikten står att finna, menade Morris, så länge det inte sker en förändring i palestiniernas mentalitet. Men givet hur den offentliga debatten förs i arabvärlden, och med tanke på hur indoktrineringen av barnen ser ut, så verkar inte det särskilt aktuellt."

Libanon måste sluta diskriminera de palestinska flyktingarna säger Amesty International i en rapport. Mer än 300.000 palestinier lever i Libanon, trots att det är 60 år sedan de flydde har de inte fulla medborgerliga rättigheter i landet. Läs mer.

Inga kommentarer: