måndag 29 oktober 2007

Ärliga förhandlingar?

"Vi har information som visar att Hamas planerar att kopiera kuppen i Gaza på Västbanken.Det är ingen hemlighet att internationella grupper stöder Hamas i deras ansträngningar" sade ordförande Abbas senaste söndag. De internationella grupperna Abbas hävisade till är enligt en medhjälpare Iran,Syrien och Qatar.
Det är nästan omöjligt att veta om det ligger någon sanning bakom påståendena eller om det bara är fråga om ett ordkrig mellan Fatah och Hamas.
Hamas förnekade alla planer på någon kupp och påstod att Abbas bara försöker skyla över de brott som hans säkerhetstrupper gör sig skyldiga till mot Hamas sympatisörer på Västbanken.
Abbas klargjorde samtidigt att man hittat dokument som visade att Hamas fick betalt av Arafat på 90-talet och att om Hamas bara gav ifrån sig makten i Gaza så skulle han vara beredd att samarbeta med dem. Läs mera här.
Det är inte bara förhållandet mellan Fatah och Hamas det är svårt att förstå sig på. Israels premiärminister Olmert och Abbas har förhandlat upprepade gånger för att komma överens inför den planerade fredskonferensen i USA. De säger sig båda arbeta för en tvåstatslösning men vad eftersträvar egentligen Abbas. Varför kör han fortfarande med den gamla palestinska modellen med ett budskap på engelska för omvärlden och ett annat på arabiska för det egna folket? Abbas var Arafats närmaste man i 4 decenier. Är han fortfarande trogen PLO:s stadgar som inte erkänner Israel? Arbetar han fortfarande enligt fasplanen från 70-talet som säger att man inte behöver erövra hela Palestina på en gång utan man kan ta en bit i taget? Om han verkligen vill arbeta för en permanent tvåstatslösning, har han den makt och auktoritet som behövs för att genomdriva sin vilja? Det finns många frågor men få svar.
Ett svar finner man i Palestinian Media Watch senaste rapport. De palestinska myndigheternas TV- kanal har upprepade gånger sänt en musikvideo som talar om att befria hela Palestina. I sången räknas en hel rad med israeliska städer upp, så det blir inte oklart vad som menas med hela Palestina.
Sådana program förbereder definitivt inte jordmånen för de kompromisser som befolkningen måste acceptera om det skall bli fred.
Läs PMW rapporten här.
Se video här
Sångtext:"We will liberate the Land… [which] is Arab in history and identity, Palestine is Arab in history and identity."
"From Jerusalem and Acre and from Haifa and Jericho and Gaza and RamallahFrom Bethlehem and Jaffa and Be'er Sheva and RamleAnd from Nablus to the Galilee, and from Tiberias to Hebron”

Inga kommentarer: