onsdag 17 oktober 2007

Palestinierna - för eller mot tvåstatslösning


Inför fredskonferensen i USA har de palestinska ledarna krävt att en nybildad palestinsk stat skall bestå av Västbanken, Gaza och östra Jerusalem (tillsammans 6205 kvadratkilometer). Dethär är något som den israeliska regeringen ganska långt verkar vara beredd att acceptera. Naturligtvis måste man förhandla om gränserna och byten av vissa områden, men man kunde kanske komma överens. Tyvärr måste man fråga sig om detta verkligen är vad palestinierna eftersträvar. Problemet är att palestinierna under årens lopp gett ett annat budskap till det egna folket och tydligen fortsätter de ännu att ge dubbla budskap.
Budskapet som förmedlats till palestinierna, bl.a. i skolundervisning och barnprogram i TV, är att Palestina kommer att ersätta Israel. Alltså inte två stater sida vid sida utan en (1) palestinsk stat.
Den Fatahkontrollerade palestinska televisionen visade denna vecka kartan här ovan där Israel är målat i den palestinska flaggans färger med texten:Palestina 2007. Man kan fråga sig på vilket sätt det skall hjälpa till att få allmänheten att ställa sig bakom en eventuell överenskommelse, ifall det är vad man efterstävar.


Senaste vecka varnade representanter för de palestinska flyktingarna Abbas för att gå med på en tvåstatslösning. Om detta kan du läsa mera här. En tvåstatslösning skulle enligt dem vara "liktydigt med att acceptera judarnas påstådda historiska och bibliska rätt till landet och en ytterst farlig utveckling".


Palestinian Media Watch rapporterade om kartan.

Inga kommentarer: