onsdag 14 oktober 2009

Den palestinska staten

De palestinska myndigheternas premiärminister Salam Fayad sade idag att palestinierna inte kommer att acceptera en demilitariserad palestinsk stat. Han klargjorde också att Jordandalen måste höra till den palestinska staten.
Fayad: We won't take Mickey Mouse state

Efter att senaste vecka ha rest en del i Judéen och Samarien (Västbanken) är mitt intryck att talet om en tvåstatslösning är fantasier som är omöjliga att förverkliga. (egentligen har jag sett allt för litet men jag uttalar mig utgående från det jag sett)
De judiska och arabiska byarna är utpridda på ett sådant sätt att det är omöjligt att dra upp en gräns så att judarna skulle komma på en sida och araberna på den andra sidan.
Därför kräver många att bosättningarna måste bort, och då menar man de judiska bosättningarna. Men ett obestridligt faktum är att det internationella samfundet i reglerna för Palestinamandatet slår fast att området är judarnas historiska hemland och att de har rätt att bosätta sig i hela området.
Man kan inte nu, några tiotal år senare, när judarna byggt vägar, byar och städer, anlagt bevattningsanläggningar och odlat upp marken kräva att de överger sina hem. Det kommer inte att fungera.
Dessutom är en del av de judiska bosättarna djupt religiösa och fast övertygade om att det är Guds vilja att de tar området i besittning. Var och en förstår att om dessa människor skall välja mellan att lyda Gud eller FN, EU eller till och med Israels regering så är det Gud de väljer.

Araberna då, kan man flytta på dem? Visserligen har de inte samma religiösa och historiska band till området som judarna, och många har valt att flytta till andra länder för att få ett bättre liv. Men för de flesta finns det nog inga alternativ, de har bott i området i flera generationer det är deras hem och de vill inte flytta.

Normal anständighet kräver att både judarna och araberna i området skall få bo kvar i sina hem. Men det betyder samtidigt att talet om en tvåstatslösning bara inger falska förhoppningar för araberna. Projektet skulle vara svårt att genomföra även om parterna vore bästa vänner och det är man inte.

Vilka andra lösningar finns det?
De palestinska ledarna har ibland hotat med att om inte förhandlingarna leder till resultat kräver de att Israel, Judéen, Samarien, (Västbanken ) och Gaza bildar en stat. Alla palestinska flyktingar skall naturligtvis ha rätt att flytta tillbaka.
Denhär lösningen skulle göra judarna till minoritet i en stat där araberna/muslimerna skulle vara i majoritet.
Israel skulle aldrig gå med på en sådan lösning.

Den lösning som kunde fungera om den goda viljan fanns bygger på att de arabiska/palestinska områdena skulle ha sjävstyrelse.
De palestinska områdena skulle ingå någon form av förbundsstat med Jordanien, man kunde kalla den Palestina.
Israel skulle ha den militära kontrollen över området fram till Jordanfloden.
Denhär lösningen ger inte palestinierna allt de vill ha men de skulle bli medborgare i Palestina och de skulle få möjlighet att börja bygga upp och leva ett normalt liv.
Nu finns ju inte den goda viljan och de organisationer som har makten, PLO och Hamas, strävar efter att inte bara Västbanken och Gaza utan hela Israel skall tillhöra ett framtida Palestina.

Det betyder antagligen att allt fortsätter som vanligt, man förhandlar ibland, så startar men ett litet krig, därefter blir det nya förhandlingar...
Eller kanske Iran får sin bomb klar...
Eller kanske Guds tid är inne...

Inga kommentarer: