måndag 12 oktober 2009

Israel - Yad Vashem ( del 2 )

När vi var i Jerusalem hade vi möjlighet att lyssna till Susanna Kokkonen som är Director för Christian Friends of Yad Vashem. Hon påminde oss om att Yad Vashem inte bara är ett museum utan också ett utbildningscenter. Yad Vashem satsar mycket på att förmedla kunskap om Förintelsen och antisemitism för att människor skall känna igen fenomenet och bekämpa det.
Förintelsen var möjlig inte bara på grund av förövarnas grymhet utan också på grund av att så många stod tysta och såg på utan att göra något.
I vår tid är antisemitismen igen allmänt förekommande och Susanna Kokkonen uppmanade åhörarna att låta sig inspireras av de "Righteous among the Nations" som var beredd att offra sina liv för att rädda judar under Förintelsen.
Kämpa mot antisemitismen vädjade hon och tillade några kloka ord: Jag framför denna vädjan ödmjukt eftersom jag själv aldrig behövt riskera livet för min åsikt.
Detta blev något att fundera över: Är vi glada israelvänner bara när det inte kostar något eller är vi beredda att stå för det vi anser vara rätt även om det skulle försvåra våra liv?


Ungraren Imre Bathory var en av dem som vågat hjälpa judarna, han sade följande ord: Jag vet att när jag står inför vår Herre på domedagen kommer jag inte att behöva svara på samma fråga som Kain. Var var du när din broders blod ropade från marken?

Yad Vashem - tågvagn som transporterade judar till koncentrationslägren.


En annan av Yad Vashems uppgifter är att samla in vittnesmål från dem som överlevde Förintelsen. Det är nämligen inte alls ovanligt att både så kallade forskare och även politiker påstår att Förintelsen aldrig ägde rum. Därför är det viktigt att så många som möjligt av dem som själva var med får berätta sin historia så att den bevaras för eftervärlden.
Vi fick höra en av dem som själv upplevt fem fångläger berätta om sitt liv. Han var 13 år när han och hans familj blev instängda i ett ghetto. Därifrån flyttades han senare vidare till olika läger för att vid krigsslutet befrias av amerikanerna. Mannen var den enda överlevande av sin familj och den verkliga befrielsen kom när han kunde ta sig till dåvarande Palestina. Där bildade han familj och idag har han barn och barnbarn. Detta att han överlevde och nu har en stor familj ser han om sin personliga seger över Hitler.

Klicka här för mer information om Yad Vashem.

Klicka här för mer information om Christian Friends of Yad Vashem och hur du kan understöda deras verksamhet.


Yad Vashem - konstverk

Inga kommentarer: