torsdag 18 februari 2010

Hufvudstadsbladet gör bort sig igen

Hufvudstadsbladet har tidigare gjort bort sig i rubriksättningen när det gäller nyheter som bahandlar Israel. Idag hände det igen. "Israeliska spioner stal britters identitet" basunerade HBL ut.
Artikeln handlar om dödandet av en av Hamas vapenhandlare/smugglare i Dubai för ungefär en månad sedan.
I artikeln får man reda på att man misstänker att israeliska säkerhetstjänsten ligger bakom dådet, men inga bevis för att så är fallet har presenterats. I artikeln citeras Israels utrikesminister som säger att det inte finns någon orsak att tro att dådet utfördes av Israel.
Det finns inga bevis, bara misstankar och Hufvudstadsbladet har sin rubrik klar :Israeliska spioner stal britters identitet.
Naturligtvis är det möjligt att Israel utfört dådet, men under snart en månads tid har olika rykten cirkulerat. Jordanien och Egypten har utpekats, de palestinska myndigheterna har inte heller undgått misstankar om inblandning. Andra alternativ är Iran eller någon kriminell grupp som vapensmugglaren kommit på kant med. Det finns alltså alternativ, men HBL vet tydligen hur det ligger till.
Jag sände en fråga till HBL:s utrikesavdelning och chefredaktör idag och undrade: Hur motiverar ni rubrikvalet som utpekar Israel som skyldig trots att det ännu inte framlagts några bevis?
Något svar har jag inte fått.

Det kan nämnas att en Hamasmedlem har arresterats i Syrien misstänkt för inblandning i mordet.
'Hamas man arrested in Dubai killing'

Två palestinier har arresterats i Jordanien och sänts till Dubai misstänkta för medhjälp i mordet.
6 more assassins added to Dubai wanted list

Det har väckt en del uppståndelse att mördarna använde falska brittiska pass men i artiklarna härunder berättas det om hur lätt det är att för några hundra pund köpa falska pass i London.
My fake passport into Britain (Daily Mail)
Going cheap: the fake passports that are just a phone call away (Times online)

Uppdatering: Följande dag hade HBL en ny artikel med rubriken: "Det kan ha varit en palestinsk uppgörelse"

Inga kommentarer: