fredag 27 september 2013

Abbas tal till FN:s generalförsamling

Sällan får man höra så mycket struntprat i ett enda tal, ett tal med mycket självömkan och självgodhet samt en total brist på självkritik.
Enligt Abbas är palestinierna och PLO  de stora fredsälskarna som gjort allt för att få leva i fred, medan Israel är skulden till att att freden uteblivit.
"Målet med fredssamtalen är att rätta till de historiska, oöverträffade orättvisor som drabbade det palestinska folket 1948."
Remarks of PA President Mahmoud Abbas to the 68th United Nations General Assembly 

"De oöverträffade orättvisor som drabbade det palestinska folket 1948"

"Orättvisorna" fick sin början redan hösten 1947 när FN:s generalförsamling i strid med stadgarna för Palestinamandatet röstade för att dela området i en judisk och en andra arabisk stat (80 % av mandatet hade redan 1922 getts till araberna, nuvarande Jordanien).
Judarna godkände delningen medan araberna motsatte sig.
I maj 1948 när Israel utropade sin självständighet anföll 5 arabstater Israel, inte för att bilda en palestinsk stat utan för att förinta den judiska staten. Försöket misslyckades men arabstaterna (Jordanien) erövrade Judéen och Samarien som gavs namnet västbanken samt Gaza (Egypten).
Områdena ockuperades i 19 år, fram till sexdagarskriget 1967. Det är i dessa områden som Abbas nu säger sig vilja upprätta en palestinsk stat.
Trots att områdena var i arabernas besittning i 19 år gjordes inga försök att upprätta en palestinsk stat. Under denna period skapades PLO och i organisationens stadgar från 1964 sägs det att målet inte är att förändra västbankens status utan att förinta den judiska staten.

På grund av de arabiska arméernas anfall blev omkring en halv miljon palestinska araber flyktingar. Vid ungefär samma tidpunkt måste nästan lika många finländare fly från Karelen,samma antal judar tvingades fly från arabländerna, miljoner flyktingar tvingades söka sig nya hem i Europa och samma sak gällde för befolkningen vid gränsen mellan Indien och Pakistan.

Inga kommentarer: