tisdag 12 maj 2015

Hatbudskap i olika förpackning

Österbottens Tidning och media i allmänhet har noterat och tagit avstånd från den nynazistiska tidningen Magneettimedias hatartiklar som främst är riktade mot judar. Det är bra och rätt.
Men samtidigt finns det ett betydligt allvarligare problem. De flesta inser att det som Magneettimedia skriver är lögner och hatpropaganda och tidningen slängs i papperskorgen. Däremot tar de flesta det som skrivs i vanliga dagstidningar som t.ex. ÖT på allvar och låter det som rapporteras forma deras verklighetsuppfattning.
När Israel fick en ny regering publicerade ÖT en artikel från FNB-TT av Nathalie Besér.
Israel är det enda landet i Mellanöstern där regeringen byts ut på ett demokratiskt sätt. Trots det finns det inte ett positivt ord om Israel eller den nya regeringen i artikeln. Tvärtom används ord som att det finns en "rasistisk underton" i regeringen eller att en av ministrarna någon gång skrivit något på facebook som "tolkats som att hon anser civila som legitima mål i krig".
Artikeln har tyvärr i princip samma innehåll som Magnettimedias hatartiklar:Judarna är onda, i det här fallet är de rasistiska och dödar civila i krig.
Är dessa antydningar verkligen det viktigaste man har att säga till finländska läsare om den nya israeliska regeringen?
I inledningen till artikeln (med stora bokstäver) lyckas man dessutom få in ännu en negativ sak om Israel trots att det inte har något att göra med den regering om ännu inte har tillsatts.
Planerna på att bygga 900 nya bostäder i den judiska ultra-ortodoxa stadsdelen Ramat Shlomo i Jerusalem har tagit ett steg framåt. Inledningstexten beskriver bostadsbyggandet som "illegalt".  Men byggandet i Israels huvudstad Jerusalem har planerats under en lång tid av israeliska myndigheter. Det är inte fråga om olagligt byggande och det blir inte olagligt bara för att politikerna i omvärlden säger så.

Representanter för media erkänner naturligtvis aldrig att de behandlar Israel orättvist eller svartmålar landet. Ett annat exempel på hur seriös nyhetsmedia genom sin rapportering underblåser hatet mot Israel och judarna ser man om man granskar medias krigsrapportering.
Enligt UN Watch har Saudiarabiens bombningar av Jemen under de 40 första dagarna förorsakat  1200 döda varav 1000 civila därav 115 barn. ÖT (som jag använder som exempel) har inte haft några stora rubriker eller bilder av gråtande arabiska barn i Jemen, nog någon notis men ingen egentlig bevakning av konflikten.
Som jämförelse uppmärksammade ÖT konflikten i Gaza under juli månad 2014 i 18 nummer med bilder och stora rubriker där Israel beskrevs som skurken i konflikten.
Man kan fråga sig varför arabiska dödsoffer får nyhetsvärde endast om Israel samtidigt kan anklagas för dödandet. Om det endast är konflikter där Israel är inblandat som får stor publicitet får läsarna naturligtvis intrycket att Israel är mer eller mindre krigstokig utan att det finns någon täckning för åsikten i verkligheten.


När det gäller palestinierna beskrivs de oftast som offer och den som förorsakar deras lidanden är Israel. Av någon orsak finns det inget intresse att beskriva det lidande och de svårigheter palestinierna råkar ut för i de arabiska länderna och i Gaza och på västbanken. De palestinska offren förlorar också sitt nyhetsvärde om inte Israel kan utpekas som orsak till lidandet.
Läs också:

Jag anser att detta sätt att rapportera om Israel är ett betydligt större problem och mycket farligare än nynazisternas lögner.Inga kommentarer: