onsdag 3 juni 2015

Två artiklar om Israels grannar

  • Jordanien har ett fredsavtal med Israel och Palestinska myndigheten (PM) bedriver säkerhetskoordinering med israeliska försvaret, IDF. Detta är tillräckligt för att deras folk ska vända sig emot dem och anklaga dem för att "kollaborera" med den "sionistiska fienden".
  • Kommer PM och Jordanien börja utbilda sina folk om tolerans och fred med Israel? Sorgligt nog är det osannolikt, åtminstone i en nära framtid. Den anti-israeliska retoriken har gjort det omöjligt att ens tala om fredsmöjligheterna med Israel.

    • Sedan årets början han egyptierna bara öppnat gränsövergången vid Rafah under fem dagar. Det internationella samfundet och medierna talar ofta om Israels ansvar för den pågående blockaden av Hamas-kontrollerade Gazaremsan, samtidigt som de struntar i att egyptierna har infört stränga reserestriktioner för de 1,7 miljoner palestinier som bor där.
    • "Vi förstår Egyptens oro för säkerheten i Sinai, men det är hög tid att egyptierna öppnar gränsövergången permanent, särskilt om man tänker på de historiska relationerna mellan Egypten och Palestina. — Salah Abdel Ati, palestinsk människorättsaktivist.
    • Det är en skam för egyptierna och andra Arabländer att medan de inför olika restriktioner för palestinierna, så hjälper Israel patienter från Gazaremsan att opereras i Jerusalem. Ironiskt nog övergår frustrationen och bitterheten i våld mot Israel, inte mot Egypten. Palestinierna är väl medvetna om att en attack mot Egypten skulle leda till en stark reaktion från den egyptiska militären.
    • I stället för att peka finger och skylla på Israel är det hög tid för internationella medier och samfund att sätta press på Egypten och andra arabländer att hjälpa sina palestinska bröder, och sluta tortera och förödmjuka dem.


Inga kommentarer: