fredag 5 juni 2015

Två läsvärda artiklar

"Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas som innehaft ämbetet sedan tio år utan nyval, ses som en fredens man i Sverige. Abbas och hans myndighet – PA – behandlas med silkesvantar av svenska regeringen och svenska medier. Endast Abbas fredliga uttalanden rapporteras. Någon kritisk granskning av PA, dess medier, skolor och politik görs inte. Denna välvilliga behandling står i klar motsats till hur Israel behandlas. Varje uttalande och handling av Israel granskas med en negativ lupp.
...
Ett annat exempel på bristande granskning är Abbas förkastande av det avtal med Israel som FN nyligen förhandlat fram. Avtalet gick ut på att palestinska flyktingar i Syrien – som befinner sig i en akut nödsituation – skulle få bosätta sig på Västbanken och Gaza. Motiveringen från Abbas var: "Det är bättre att de dör i Syrien än att de ger upp sin rätt att återvända". Underförstått – till Israel. Abbas menar att det är en palestinsk plikt att dö hellre än att återvända till de områden som PA styr över. För detta vore en vanära. Redan nu har flera tusen palestinier dött i Syrien."


Palestinskt lidande i medieskugga (Annika Borg)
"Häromdagen kände sig SR:s Cecilia Uddén manad att belysa den islamistiska radikaliseringen i de palestinska områdena. Hon hade träffat män som sa sig vara beredda att hugga halsen av henne om kallelsen kom. Att radikalisering pågår – och att det inte längre går att skylla allt på Israel – har dock inte varit okänt. (Även om det fortfarande finns aktivister som har en världsbild där IS och all världens samlade ondska är Israels fel.) Men denna upptrappade radikalisering har legat i medieskugga.
En annan medieskugga har fallit över terrororganisationen Hamas och dess uppfattningar, ageranden och inflytande i Gaza och generellt i den palestinska administrationen..."

Inga kommentarer: