måndag 20 februari 2017

Oj vilken artikel från YLE om Israel!

Jag har skrivit en del om medias vinkling av nyheter från Israel den senaste tiden. Idag råkade jag läsa en artikel från YLE (en motsvarighet till SVT i Sverige). Den artikeln var verkligen vinklad och innehöll många sakfel. Otroligt dåligt arbete av YLE!
Några reflektioner:

Rubriken är:
“USA har förvandlats från medlare till fiende” - därför är palestinierna rädda för Trump
Jessica Stolzmann som skrivit artikeln fortsätter såhär:
När Donald Trump träffade Israels premiärminister Benjamin Netanyahu i Washington tidigare i veckan var besvikelsen hos palestinierna stor. Det finns tre viktiga frågor som omvärlden länge har varit överens om gällande Israel-Palestina-konflikten men Trumps syn på de här frågorna kan få explosiva följder i hela regionen. Här förklarar vi varför.

Läsarna får veta att 6000 nya bosättningar skall byggas på palestinsk mark. Antalet är antagligen ett misstag (6000 nya bostäder skall småningom byggas i olika existerande bosättningar och förstäder till Jerusalem) men inte skall det byggas nya bosättningar på "palestiniernas mark".
Hur kan Jessica Stolzmann avgöra och bestämma att Västbanken är palestiniernas mark?

Benjamin Netanyahu har lovat bygga 6 000 nya bosättningar och en helt ny bosättning på Västbanken som är palestiniernas mark.

Med stor text står det:
Israelerna är bara intresserade av en sak. Av att stjäla vår mark och upprätthålla sitt koloniala styre.

Det är ett citat men ingenstans i texten förklaras att det är en lögn och texten fortsätter:
- Israelerna är bara intresserade av en sak. Av att stjäla vår mark och upprätthålla sitt koloniala styre. Nu har de dessutom gjort det lagligt att stjäla palestiniernas privata marker. Den nya lagen ger dem lov att komma hem till mig och slänga ut mig, min hustru och mina barn. Att ett lands parlament stiftar lagar och legaliserar stöld av mark i ett annat land saknar motstycke hela i världen, säger Hussam Zumlot.

En ren lögn som inte motsägs av skribenten som säger sig försöka förklara situationen för läsarna. Lagen handlar inte alls om att Israel skulle ha rätt att slänga ut palestiniern ur deras hem.

Om en eventuell ambassadflytt till Jerusalem:
Enligt diplomatiska regler placeras ambassader i huvudstäder. Flytten skulle därför betyda att USA erkänner västra Jerusalem som Israels huvudstad och israeliskt territorium, utan att man samtidigt ger palestinierna något liknande erkännande för östra Jerusalem.

Fatahs ungdomsorganisation (Fateh Youth Organisation) har ordnat flera fredliga protester mot USA:s planerade ambassadflytt.
...det finns många terroristorganisationer i området som skulle reagera på det här, säger Raed Al Dibi från Fatahs ungdomsorganisation.

Det finns ingen palestinsk stat och det finns ingen orsak till att en ambassadflytt till Jerusalem, Israels huvudstad sedan flera årtionden, skulle behöva kompenseras med något till palestinierna.
Fredliga protester...?  Flera av de palestinska ledarna (också från Fatah) har hotat med våld i fall en flyttning blir aktuell

Israel, Palestina och det internationella samfundet har redan i halvt sekel bundit sig till att eftersträva tvåstatslösningen.

Ett halvt sekel är 50 år. Efter sexdagarskriget 1967 var det inget tal om en tvåstatslösning från Israels sida och inte heller från "Palestinas" sida. Det fanns inget Palestina för 50 år sedan inte ens det självstyrelseområde som finns i dag. Inte heller arabstaterna talade om två stater, de sade nej till fred med Israel, nej till förhandlingar och nej till erkännande av Israel.
Det var i samband med fredsprocessen på 1990-talet som Israel sade sig vara beredd till någon form av tvåstatslösning. Arabländerna förutom Egypten och Jordanien har inte ännu erkänt Israel och de palestinska myndigheterna erkänner inte heller Israel som judarnas hemland utan påstår att hela området mellan havet och Jordanfloden är deras Palestina. Så vem har egentligen förbundit sig till tvåstatslösningen?

Den palestinska kolumnisten Ziad Abu Zayyed som skriver kolumner för tidskriften Palestine-Israel Journal säger att Israels agerande med bosättningar som dyker upp som svampar på de palestinska områdena är ett bevis för att Netanyahu för länge sedan dumpat tvåstatslösningen.

- Israel har dödat idén för länge sedan, säger AbuSayyed. Israels regering bygger nya bosättningar och drar oss in i en apartheidregim där israeler har alla rättigheter och muslimer inga. Det här kommer att bli ett nytt Sydafrika.

Israel har inte byggt nya bosättningar på många år, man bygger i de bosättningar som redan finns och som kommer att förbli på israeliskt territorium även efter ett eventuellt fredsavtal. Bosättningar som dyker upp som svampar existerar bara i Abu Zayyeds fantasi.
Netanyahu har klart sagt att han inte har något intresse av att annektera de områden av västbanken där majoriteten av palestinierna bor även om tvåstatslösningen inte skulle förverkligas och anklagelser om apartheid är populärt bland Israels fiender men inte heller det har något med verkligheten att göra.

USA:s president Donald Trump skrev för någon dag sedan att nyhetsmedierna är folkets fiender. De flesta sansade personer tyckte att det var ett ovanligt dumt uttalande eftersom det är så viktigt att det finns journalister som undersöker och rapporterar om vad som sker i samhället.
Men det det finns ett spår av sanning i uttalandet: Om nyhetsmedia väljer att sprida falska nyheter vilseleder de folket och då blir de folkets fiende. Så sker tyvärr allt för ofta när det gäller rapporteringen från Israel.

Inga kommentarer: