fredag 16 mars 2018

Hamas - våld och ekonomisk kollaps

Vem står bakom bombattacker som inträffar på områden där Hamas har kontroll? 
Det har inträffat flera bombattacker de senaste veckorna i Gaza och vid gränsen till Israel. Attackerna har riktats både mot Israel och den palestinska myndigheten.
Avi Issacharoff skriver i Times of Israel att det ser ut att finnas någon inom Hamas som motarbetar organisationens strategi. Det är omöjligt att bomber kan placeras ut på de områden som de nu placerats utan att någon inom Hamas skulle ha känt till det.
I bästa fall är det någon inom Hamas som inte följer order, i värsta fall handlar det om att ledarskapet i tysthet godkänner bombattackerna.
Something is rotten in the terrorist kingdom of Hamas

Den ekonomiska situationen i Gaza försämras stadigt. En rapport från världsbanken uppger två huvudorsaker: Blockaden som området utsätts för från Egypten och Israel samt maktkampen mellan Fatah och Hamas.
Rapporten uppger att sedan palestinska myndigheten tog kontroll över Gaza 1994 har den reella per capita inkomsten minskat med en tredjedel.
Arbetslösheten i området är omkring 44 %.
Gaza economy continues to deteriorate – report

En orsak till den dåliga ekonomiska situationen kan också vara fel prioritering av de palestinska ledarna. Ett exempel ger Jerusalem Post som rapporterar att när palestinska myndighetens utrikesminister Riyad al-Maliki befann sig i USA bodde han på ett femstjärnigt hotell som kostade över 14.000 dollar.
Summan i och för sig är en droppe i havet men visar ändå på hur man prioriterar.
PA OFFICIALS LIVING LARGE AT 5-STAR HOTEL: $14,250 BILL, INCLUDING CHAMPAGNE

Relationerna mellan Fatah och Hamas har naturligtvis inte blivit bättre efter bombattacken mot palestinska myndighetens premiärminister tidigare i veckan. Från Fatahs sida lägger man skulden eller åtminstone ansvaret för attacken på Hamas som förnekar att de varit inblandade.
De flesta grupperingar verkar ändå vara överens när det gäller uppmaningar till demonstrationer mot Israel. Flera grupper på västbanken och i Gaza har utlyst fredagen till en "vreden dag" och uppmanat till demonstrationer mot Israel på grund av att det gått hundra dagar sedan president Trump erkände Jerusalem som Israels huvudstad.
Det här visar också på de palestinska prioriteringarna: man kan inte komma med något konstruktivt, det är vrede och protester som gäller. Om samma energi skulle satsas på att bygga upp något kanske den ekonomiska situationen också skulle vara bättre.
INTRA-PALESTINIAN TENSIONS RISE AFTER HAMDALLAH SURVIVES ASSASSINATION ATTEMPT

Palestinians call for ‘day of rage’ Friday to mark US Jerusalem recognition

Inga kommentarer: