fredag 23 mars 2018

Reaktioner på valet av Bolton till säkerhetsrådgivare

USA:s president Trump har valt förre FN ambassadören John Bolton till den inflytelserika posten som  säkerhetsrådgivare.
I USA och i omvärlden har man olika åsikter om det kloka i Trumps val, men faktum är att presidenten har rätt att välja den han anser passar bäst för uppgiften.
I Israel anser man allmänt att Bolton är vänligt inställt till Israel och han delar också Israels missnöje med kärnavtalet med Iran. Flera politiker har därför uttryckt sitt gillande över valet.
Palestinska ledare är däremot missnöjda, det kan man kanske förstå. Man kan ändå ställa sig frågande till hur palestinierna kommenterar en stormakts interna beslut. Hanan Ashrawi säger i en kommentar att Trump administrationen nu förenat sig med extrema sionister, fundamentalistiska kristna och vita rasister. Sådana uttalanden bäddar i alla fall inte för dialog. Men det verkar vara så att palestinierna nu gör allt för att undvika en dialog. 
Ett annat uttalande i samma anda kom i går från det palestinska informationsministeriet. De kräver i en rapport att USA:s ambassadör i Israel skall placeras på en global terroristlista för att han bryter mot internationell lag och understöder terrorism, etnisk resning och svart rasism.

Det är tydligen så de palestinska ledarna behandlar personer som inte dansar efter deras pipa.

Bringing in Bolton, White House appears to stiffen against Palestinians, Iran

Palestinians slam Trump national security adviser pick John Bolton

Palestinians call to put US ambassador Friedman on ‘global terror list’
Inga kommentarer: