tisdag 13 mars 2018

Nya uppgifter om händelserna på Mavi Marmara

De som följt med händelserna i Mellanöstern några år kommer ihåg Free Gaza rörelsen och skeppet Mavi Marmara som bordades av israeliska soldater 2010. En bordning som var tänkt att ske relativt "fredligt" urartade och tio turkiska aktivister ombord på Mavi Marmara dödades i strider med israeliska soldater.
Israels och aktivisternas version av hur händelserna utspelade sig hade inte mycket gemensamt.
Nu visar en rapport som grundar sig på konversationen på en pro-palestinsk Facebooksida att Israels version av händelserna varit riktiga.
Greta Berlin som var en av grundarna för Free Gaza rörelsen säger där att soldaterna inte öppnade eld innan en av aktivisterna, Ken O'Keefe,  lyckats ta vapnet av en israelisk soldat.
Uppgifterna är inte på något sätt nya men det är intressant att Berlin som fungerade som talesman för Free Gaza på facebooksidan ger uppgifter som direkt strider mot de uppgifter hon gav strax efter attacken.

Free Gaza spox admits activist initiated fatal 2010 violence aboard Mavi Marmara
“He (aktivisten Ken O'Keefe) was responsible for some of the deaths on board the Mavi Marmara. Had he not disarmed an Israeli terrorist soldier, they would not have started to fire. That’s enough. Most of you have no idea what you’re talking about,” she wrote.


Vad som hände på Mavi Marmara enligt Sefik Dinc
Sefik Dinc intervjuades av israeliska Channel 1 den 24 september. Han sade bl.a. "Jag såg med mina egna ögon att när soldaterna kom ner från helikoptrarna för att borda fatyget avfyrade de inga skott. Det var först när soldaterna mötte motstånd och märkte att några av deras vänners liv var i fara som de började använda skarp ammunition."

Rapport om Gazakonvojen
Intelligence and Terrorism Information Center har sammanställt en mängd fakta angående Gazakonvojen och händelserna i samband med den israeliska bordningen av det turkiska skeppet Mavi Marmara.

Inga kommentarer: