fredag 20 mars 2009

Gaza och Amnesty

I går kunde man i Österbottens Tidning läsa en artikel med rubriken: Amnesty: Israel begick krigsbrott i Gaza. (FNB-TT) Trots att Amnesty utredaren Brian Dooley säger att man hittat krigsbrott både i Gaza och i södra Israel handlar artikeln enbart om Israels påstådda brott.Inte ett ord om palestiniernans brott.
Jag skall kommentera några punkter i artikeln:

"Att skjuta på civila är krigsbrott... Inte ens skolor, sjukhus eller utländska biståndsorgans byggnader var säkra."
Ifall Hamas använde civila byggnader för att beskjuta israelerna var det inget brott av israelerna att besvara beskjutningen. Ansvaret ligger i det fallet hos Hamas som tagit byggnaderna i militärt bruk.
Inte heller är det ett brott ifall en civil byggnad träffats av misstag.

I faktarutan kan man läsa att den israeliska offensiven inleddes med luftbombardemang den 27 december. Sant, men kriget inleddes när Hamas vägrade förlänga vapenvilan och dramatiskt ökade på raketbeskjutningen mot Israel en vecka tidigare.
Detta är ett normalt sätt att rapportera från området, araberna startar aldrig ett krig utan kriget startar först när Israel slår tillbaka.
Vapenvilan över

Faktarutan uppger att 437 barn dödades, enligt palestinska sjukhuskällor. Trots att man medger att uppgifterna är omstridda ger man inga siffror från den israeliska sidan. Enligt dem var ca 1/3 av dödsoffren civila (ca 400 personer) och det kan omöjligt vara så att alla civila offer var barn.
När man medger att siffrorna är omstridda skulle det var på sin plats att uppge båda sidornas uppgifter.

Inga kommentarer: