onsdag 25 mars 2009

Krigsförbrytelser?

Under de senaste dagarna har Israel flitigt anklagats för krigsförbrytelser i media världen över. Delvis fick mediacirkusen sin början när den israeliska tidningen Haaretz publicerade några soldaters berättelser.Berättelserna i sig är inte märkvärdiga, de berättar om missförstånd och misstag som i ett fall ledde det till att två civila dödades.
Haaretz valde att ge berättelserna häftiga rubriker som Killing Civilians , Vandalism osv och världspressen nappade på och har skrivit om Israels krigsförbrytelser utan att granska vad som egentligen sades i själva texten.
Ingen verkar heller fundera på vad Danny Zamir, som skrev ner soldaternas berättelser, har för agenda. Zamir satt i början av 90-talet i fängelse för att han som soldat vägrade eskortera religiösa judar, så han har tydligen starka åsikter.
Krig är alltid smutsigt sa en erfaren krigskorrespondens jag hörde för inte länge sedan. Det behöver ändå inte betyda att det är fråga om krigsförbrytelser.
Det behöver kanske konstateras att IDF tar anklagelserna på allvar och gör sina egna undersökningar för att utreda om fel begåtts.

En annan källa till rubrikerna om krigsförbrytelser hittar man i FN:s mänskorättsråd. Richard Falk är av rådet utsedd till att samla in information från de palestinska områdena och han har i dagarna presenterat sin rapport där han naturligtvis anklagar Israel för krigsförbrytelser.
Naturligtvis säger jag eftersom RF redan den 27 december påstod att Israel gjorde sig skyldig till krigsförbrytelser i Gaza, utan att ha gjort någon undersökning.
Enligt Wikipedia är Richard Falk mycket omstridd och partisk i Israel - Palestina konflikten. (Om han inte vore det skulle han aldrig ha blivit vald till mänskorättsrådets rapportör)

RF stödde i tiderna den iranska revolutionen och sade: Having created a new model of popular revolution based, for the most part, on nonviolent tactics, Iran may yet provide us with a desperately-needed model of humane governance for a third-world country

RF sade 1973 att alla amerikaner hade rätt att motarbeta Vietnamkriget med alla medel och han försvarade en bombattack mot University of Wisconsin Army Mathematics Research Center där en person dödades.

RF hör till dem som tror att terrorattacken 9/11 i New York kan vara ett verk av den amerikanska regeringen.

I juni 2007 skrev han artikeln "Slouching toward a Palestinian Holocaust" där han jämför Isael med Nazi- tyskland.

När Richard Falk valdes till uppdraget som rapportör för FN:s mänskorättsråd sade USA:s fd FN ambassadör John Bolton:"This is exactly why we voted against the new human rights council" and that "He was picked for a reason, and the reason is not to have an objective assessment — the objective is to find more ammunition to go after Israel."

Medierna envisas också med att uppge antalet dödade barn och civila i enlighet med de palestinska uppgifterna som inte alls stämmer överens med de israeliska uppgifterna.
Israel ger exempel på att Hamasmedlemmar på de palestinska listorna uppges vara barn.

IDF: 600 Hamas men, 309 civilians died in Gaza offensive

'Cast Lead death ratio an achievement'

Inga kommentarer: