måndag 16 mars 2009

Ny regering håller på att ta form

Några fakta om Avigdor Lieberman som antagligen kommer att bli Israels nya utrikesminister om de senaste planerna går i lås.
Lieberman har av många betecknats som ett hot mot fredsprocessen (vilken fredsprocess kan man fråga sig) andra kallar honom facist eller representant för ultra högern. Men faktum är att Lieberman redan i över tio år haft flera viktiga poster.
Under Netanyahus förra regering på slutet av 1990- talet var Lieberman medlem av Likud partiet och chef för premiärministerns kansli.
Lieberman satt med i Sharons regering i början av 2000 talet men avgick 2004 i protest mot tillbakadragandet från Gaza. (Nu i efterskott när terroristorganisationen Hamas har makten i Gaza har det visat sig att Liebermanns inställning kanske inte var så dum)
Lieberman har också suttit som vicepremiärminister i Olmerts nu avgående regering men avgick för ett år sedan. (En god valtaktiker?)
Det är alltså inget nytt i Israels politiska situation att Lieberman sitter med bland makthavarna.
Tiden får utvisa vad han kan uträtta i den nya regeringen ifall inte polisutredningarna om hans penningaffärer sätter käppar i hjulet.
Avigdor Lieberman
EU warns Netanyahu on hawkish government
Likud and Israel Beiteinu sign deal
'Lieberman grilling after gov't formed'

Inga kommentarer: