fredag 24 oktober 2014

Israel i oktober

Jag hade förmånen att som turist besöka Israel några dagar i mitten av oktober. Trots att nyheterna från Israel oftast handlar om oroligheter och problem är det inget man som turist märker av.
Det var också svårt att föreställa sig att bara några veckor innan vi var där måste befolkningen  vara beredd på att snabbt söka skydd för raketangrepp från Gaza.
Trots att det varit oroligt i Jerusalem de senaste veckorna, var det enda vi som turister märkte av oroligheterna att det rörde sig poliser och soldater i kravallutrustning i gamla stan och vid Klagomuren.
Jag tror att jag aldrig tidigare har sett så många människor  i Jerusalem. Gatorna var fyllda av folk och i de judiska kvarteren i gamla stan kunde det bli riktigt trångt i bland.
En man vi samtalade med i ett café trodde att folkmängden berodde på att under veckorna av raketbeskjutning satt alla hemma och bad om beskydd. Nu när beskjutningen upphört och det var fest (Lövhyddohögtid) tog alla tillfället i akt och gick ut för att fira och glädja sig tillsammans.

Tel-Aviv är en helt annan upplevelse än Jerusalem. För oss var det några dagar sol, värme och strand som gällde.

I Israel kan man på kort tid uppleva storstad och öken, berg och hav.

Några foton får berätta mera.

Gågatan Ben Yehuda efter sabbaten

 Jerusalem marschen

 Klagomuren och Tempelberget

 Soluppgång över Jordanien sedd från MassadaOasen Ein Gedi - vatten i Judéens öken


Öknen möter Döda havet Vandring i Judéens berg

 Jaffa 

 
Hamnen i JaffaTel Aviv


Inga kommentarer: