torsdag 4 december 2014

Luddigt uttalande av påven

Enligt Jerusalem Post försöker påven få till stånd ett samarbete med "moderata muslimer" för att skydda kristna i Mellanöstern. Påven tycker det är fel att reagera på terrorism med att anklaga islam.
Efter sitt besök i Turkiet skall han ha sagt, fritt översatt:
Du kan bara inte säga så, precis som du inte kan säga att alla kristna är fundamentalister. Vi har vår del av dem (fundamentalisterna). Alla religioner har denna lilla grupp...
...De (muslimerna själva) säger: Vi är inte sådana, koranen är en bok om fred, det är en profetisk bok om fred.


Det är alldeles nödvändigt att påven gör vad han kan för att skydda kristna i Mellanöstern men om han är rätt citerad innehåller hans uttalande några märkliga vinklingar.
I samma mening jämför påven kristna fundamentalister med muslimska fundamentalister (islamister).

"Fundamentalism är ett återvändande till vad man uppfattar som en religions eller ideologis grundläggande och ursprungliga lära, och utgör ett avståndstagande från upplevda kompromisser förorsakade av moderna religiösa, etiska, vetenskapliga och politiska idéer" säger Wikipedia

För kristna fundamentalister är Jesus, Messias, Davids son förebilden i livet.  I Bibeln finns den ursprungliga och grundläggande läran.
Förebilden Jesus offrade sitt liv för dem som hade vänt honom ryggen och var hans motståndare (syndare).
Vad läran beträffar säger Jesus:"Du skall älska Herren din Gud av hela ditt hjärta och av hela din själ och av hela ditt förstånd. Detta är det största och främsta budet.
Sedan kommer ett som liknar det: Du skall älska din nästa som dig själv.
 På dessa två bud hänger hela lagen och profeterna."
På ett annat ställer säger samme Jesus: Därför, allt vad ni vill att människorna skall göra er, det skall ni också göra dem. Detta är lagen och profeterna.
Vidare uppmanar han sina efterföljare att ge mat åt den hungrige, vatten åt den törstige, kläder åt den som saknar kläder och besöka sjuka och fängslade.

Dethär är vad man har rätt att förvänta sig av en kristen fundamentalist.

För muslimska fundamentalister är det Mohammed som är förebilden. Mohammed var en krigare, för att använda ett snällt ord och han liksom hans efterföljare spred islam med svärdets makt.

Jihad, det heliga kriget hör till alla muslimers plikt.
Risto Soramies skriver i boken "Islam klappar på": "I motsats till vad som ofta påstås hos oss, är det (jihad) framför allt fråga om en väpnad kamp...
... Den del av världen där islam inte råder kallas dar al harb, krigets hus. Islam för med sig fred till världen genom att ta makten och styra. Tills det sker råder i princip krig. Det krävs inte att alla muslimer ger sig ut i krig, men det krävs att hela det muslimska samfundet ser till att islams hus försvaras och utvidgas. Därför hör jihad, det heliga kriget, vid behov till de plikter alla muslimer måste ansvara för. För detta utlovas lön: Må alltså de, som vilja sälja det jordiska livet för det tillkommande, strida för Allahs sak! Den, som strider för Allahs sak och stupar eller segrar, skola vi giva stor lön" (sura 4,76)."

De flesta muslimer vill antagligen leva ett liv under fredliga omständigheter men det betyder inte att islam och dess lära handlar om fred. Som exempel på vad islam för med sig kan nämnas att i Egypten anser 84 % av den muslimska befolkningen att personer som lämnar islam skall dömas till döden.

Som vi ser är Jesus och Mohammed varandras motsatser, likaså deras fundamentalistiska efterföljare.
Därför är det helt omotiverat för att inte säga kränkande för kristna att påven gör jämförelsen.
I ett tidigare inlägg hänvisade jag till hur kristna barn i Irak modigt vägrade avsäga sig sin tro på Jesus och istället bekände att de älskade honom. De var verkliga kristna fundamentalister som förstått det grundläggande och vågade stå för det.

De mötte muslimska fundamentalister och halshöggs av dem.

Om inte västvärlden, påven inräknad, vågar se vad islam står för kan de knappast vara till någon större hjälp för de kristna som lider under islams förtryck.

Här ett exempel från Egypten där även en ateist kan råka illa ute: Ahmad Arqan kritiserade islam, han utsattes för ett mordförsök, gick till polisen men  blev själv arresterad för att han inte visade respekt för islam.

In an October 21 TV interview, Egyptian human rights activist Ahmad Harqan explained why he had become an atheist and said that Islam is a "harsh religion," which was being implemented by ISIS and Boko Haram. They are doing "what the Prophet Muhammad and his companions did," said Harqan. According to media reports, Harqan and his pregnant wife survived an assassination attempt on October 25, and when they went to the police to complain, were arrested for disrespect to Islam.
Following are excerpts from the program, which aired on Al-Kahera Wal-Nas TV: (MEMRI)

Inga kommentarer: