söndag 13 maj 2018

Protester och upplopp vid Gazagränsen- en orolig vecka på kommande

Även detta veckoslut förekom upplopp vid gränsen till Gaza.Det våldsamma mönstret från tidigare veckoslut upprepades. För andra gången förstörde de palestinska "demonstranterna" rörledningar och annan apparatur vid gränsövergången Kerem Shalom. Palestinierna förstör alltså infrastruktur som behövs för att de själva skall få förnödenheter, el och bränsle.
Gränsövergången måste nu stängas tills reparationer utförts.
Ynet News skriver att en förklaring till att Kerem Shalom vandaliseras kan vara att det är den palestinska myndigheten (Fatah) som kontrollerar den palestinska sidan av gränsövergången och därmed får inkomsterna från verksamheten. Hamas som kontrollerar gränsövergången till Egypten kan vinna ekonomiskt på att flera varutransporter flyttas till den gränsövergången. Men befolkningen i Gaza är de som får lida när det blir brist på varor, el och gas.

Palestinian rioters sabotage Gaza’s own gas lines for 2nd straight week

Israel to close key Gaza crossing while it repairs immense damage by rioters

Inkommande måndag och tisdag kommer antagligen att bli våldsamma. Det blir protester mot att USA öppnar sin ambassad i Jerusalem på måndag och på tisdag är det Nakba dagen, palestinierna "firar" Israels självständighet som den stora katastrofen.
Hamas ledare säger att han hoppas att 100.000 palestinier skall storma gränsen till Israel.

Security in Jerusalem bolstered ahead of volatile week

IDF BRACES FOR VIOLENCE IN GAZA, WEST BANK AHEAD OF EMBASSY MOVE

Inga kommentarer: