onsdag 23 maj 2018

Varför förlorade Israel PR-striden om Gaza

Det är många som undrar varför Israel förlorade striden i nyhetsmedia om vad som händer vid gränsen till Gaza. En del anklagar IDF:s talesman för misslyckandet men jag tror inte att det fanns någon möjlighet för Israel att få omvärlden att acceptera deras version. Helt enkelt därför att allt från stora nyhetsbyråer till små lokaltidningar väljer att ta palestiniernas sida även om det betyder att de "samarbetar" med terrorister. Så har det varit tidigare och så blev det denna gång.

Såhär skrev jag innan oroligheterna började:
Det ser tyvärr ut som om de närmaste dagarna och veckorna kommer att bli oroliga och i värsta fall mycket våldsamma vid gränsen mellan Israel och Gaza.
Hamas har som mål att från och med i morgon ordna stora protester vid gränsen till Israel. Stora tältbyar byggs upp bara några hundra meter från gränsen. Protesterna som planeras pågå i flera veckor går under namnet "March of Return" och syftar på de palestinska flyktingarnas återvändande till Israel.
För att protesterna skall ha någon mening för Hamas kommer antagligen stora folkmassor att försöka ta sig över gränsen till Israel, vilket med största sannolikhet kommer att leda till flera dödsoffer och uppmärksamhet i internationell media. Om mönstret från tidigare sammandrabbningar mellan Hamas och Israel håller i sig kommer Israel att utpekas som skyldig trots att målet för Hamas med största  sannolikhet är just att skapa offer och svartmåla Israel. ...

Israel lost the PR battle over Gaza. Was it unwinnable or just mismanaged?

Inga kommentarer: