fredag 18 maj 2018

Rökridåer: Sex veckor av våld på Gazas gräns

En bra analys av läget skriven av brittiske översten Richard Kemp. Han har stor militär erfarenhet och vet vad han talar om i motsats till många andra.

Rökridåer: Sex veckor av våld på Gazas gräns 
-Hamas tillämpning av rökridåer för att dölja den aggressiva manövreringen på Gazagränsen är den perfekta metaforen för en strategi som inte har något genomförbart militärt syfte, men som försöker lura det internationella samhället till att kriminalisera en demokratisk stat som försvarar sina medborgare.

-FN och EU, ickestatliga organisationer, regeringstjänstemän och media – primära måltavlor för Hamas – har blivit lurade. Till exempel förvanskar en rubriken "Användandet av dödligt våld för att värja fredliga demonstrationer av Palestinier" i The Guardian på ett påfallande sätt den våldsamma verkligheten som alla har kunnat se. På samma sätt hävdar den icke-statliga organisationen Human Rights Watch att vi ser en rörelse för att "bekräfta palestiniernas internationellt erkända rätt att återvända".

-I verkligheten är dessa demonstrationer långt ifrån fredliga, och målet är inte någon så kallad "rätt att återvända". Istället är de noggrant utstuderade och orkestrerade militäroperationer med avsikten att bryta sig igenom gränsen till en regerande stat och begå massmord i samhällena där med hjälp av sina egna civila som täckmantel. Målet: att kriminalisera och isolera staten Israel.

-Hamas planerar att uppnå maximalt våld på Gazagränsen antingen den 14 eller den 15 maj, vilket sammanfaller med den 70:e årsdagen för staten Israels självständighetsdeklaration, invigningen av den amerikanska ambassaden i Jerusalem och början på Ramadan – alltså en perfekt storm.

Inga kommentarer: