onsdag 8 december 2010

Inga fredsförhandlingar-vad näst?

Palestinierna säger att de ifrågasätter USA:s förmåga att fortsätta som medlare i konflikten med Israel efter att USA medgivit att de inte kan komma överens med Israel om ett byggstopp som skulle tillfredställa palestinierna.
Palestinierna ger Israel och USA skulden för att förhandlingarna inte kan komma igång. Detta strider mot all logik eftersom Israel är beredd att förhandla och USA vill att man skall förhandla medan palestinierna själva vägrat komma till förhandlingsbordet om inte vissa förhandsvillkor uppfylls.
Antagligen vill palestinierna inte ha några förhandlingar utan arbetar i stället för att omvärlden skall erkänna Palestina som självständig stat. Detta skulle ut palestinernas synvinkel ha den fördelen att de inte behöver gå med på några kompromisser med Israel, de får ändå sin stat.
Under de seanste dagarna har bl.a. en del sydamerikanska stater erkänt den palestinska staten men ett erkännande från Europa och USA är naturligtvis viktigast.
Nackdelen är att inga problem blir lösta även om en självständighet skulle erkännas. Inga fastslagna gränser, ingen lösning på flyktingproblemet och inga överenskommelser om bl.a. vattenresurserna. Och framför allt ingen fred. Den självständiga palestinska staten skulle utan ett fredsavtal i praktiken vara i krig med Israel med mål att utplåna den judiska staten på ett sätt eller annat.
Erekat calls on US to recognize Palestinian state
PA official questions US ability to broker ME peace
ADL: Actions by S. American countries undermine peace talks

Inga kommentarer: