onsdag 2 mars 2011

En modig lärjunge följde sin mästare

En modig man har mördats. Shahbaz Bhatti minoritetsminister i Pakistan mördades av Talibanerna i staden Islamabad. Bhatti var kristen och arbetade för att förbättra situationen för den lilla kristna minoriteten i Pakistan. Det kunde inte talibanerna tåla, de ansåg att han hädat islam och dödade honom.
Shahbaz Bhatti har också besökt Finland och även vår församling för att berätta om situationen i Pakistan.

Jesus: "Om världen hatar er, skall ni veta att den har hatat mig innan den hatat er. Om ni vore av världen, skulle världen älska er som sina egna. Men ni är inte av världen, utan jag har utvalt er och tagit er ut ur världen. Därför hatar världen er. Kom ihåg vad jag har sagt: tjänaren är inte förmer än sin herre. Har de förföljt mig, skall de också förfölja er. Har de bevarat mitt ord, skall de också bevara ert ord. Men allt detta kommer de att göra mot er för mitt namns skull, därför att de inte känner honom som har sänt mig." (Joh.15:18-21)


”Bhattis död släcker hoppet i Pakistan”
(Johan Sandberg Kyrkpressen)
"Shahbaz Bhattis martyrdöd släcker hoppet för de kristna i Pakistan. Så kommenterar Johan Candelin nyheten om att minoritetsminister Shahbaz Bhatti mördats i Islamabad på onsdagmorgonen klockan nio lokal tid.
Bhatti har varit de mest frispråkiga försvararen av minoriteterna i landet. Candelins har arbetat tillsammans med Bhatti i åtta års tid inom ramen för Martyrkyrkans vänner. Sedan två år tillbaka har Candelin även varit Bhattis representant och talesman i Europa.
Shahbaz Bhatti har besökt Finland två gånger, den första gången 2004 för att ta emot Martyrkyrkans Vänners profidepris i Larsmo. Som nybliven minister för två år besökte Bhatti bland annat Jakobstad.

Shahbaz Bhatti var på väg till ett möte med regeringen när två män i en vit skåpbil stannade Bhattis bil. En av männen drog ut Bhatti medan den andra sprayade Bhattis bil med maskingevär. Bhatti var död när han anlände till sjukhuset. På platsen lämnade gärningsmännen flygblad med budskapet att så här kommer det att gå för envar som ifrågasätter hädelseparagrafen.
– Det kommer att vara mycket svårt för någon att träda till i Bhattis ställe, säger Candelin.
– Mordet är fruktansvärt och är i linje med mordet på Benazir Bhutto för fyra år sedan och guvernör Salman Taseer. Det kommer att påverka omvärlden förtroende för Pakistan då Bhatti var ansedd i väst.

– Bhatti räknade med att förr eller senare bli dödad, säger Candelin. Därför skaffade han sig heller aldrig familj. Den senaste tiden har Bhatti tagit emot många dödshot då han motsatt sig sharialagarna och hädelseparagrafen. "

Johan Candelin har gjort en videointervju med Shahbaz Bhatti, som skulle överlämnas till tevekanalerna Al-Jazeera och BBC World ifall Bhatti dödas. Intervjun har nu publicerats.
Videointervjun kan ses här: http://www.bbc.co.uk/news/world-south-asia-12620506


Taliban kills Pakistani Christian minister for blasphemy

Läs mer om den svåra situationen för kristna i Pakistan här!

Inga kommentarer: