fredag 11 mars 2011

Parterna långt från varandra

Premiärminister Netanyahu klargjorde för några dagar sedan att Israel i ett kommande fredsavtal med palestinierna kommer att kräva att israeliska trupper fortsättningsvis skall få befinna sig i Jordandalen. Utan arméns näravaro vid gränsen till Jordanien kan inte Israels säkerhet garanteras, säger Netanyahu. Detta är inget nytt ställningstagande från den israeliska sidan, men utgående från den instabila situationen i arabvärlden är det kanske lättare att ha försåelse för kravet än tidigare.

Representanter för palestinierna, Saeb Erekat och premiärminister Fayyad, fördömde Netanyahus uttalande. Erekat sade att genom uttalandet gör Israel det klart för alla att det inte finns någon partner i fredförhandlingarna. (Politiskt hyckleri av Erekat eftersom palestinierna vägrar förhandla med Israel).
Erekat sade också att en palestinsk stat måste ha gränserna (vapenstilleståndslinjen!) från 1967. Östra Jerusalem skall vara palestiniernas huvudstad och västbanken och Gaza måste vara en geografisk enhet.
Ifall västbanken och Gaza skall vara en geografisk enhet måste Israel delas i två delar, Syd- Israel och Nord-Israel, det är inget litet krav från palestinierna.

Israel, PA lobby Quartet over issue of ‘67 borders

Inga kommentarer: