onsdag 20 april 2011

Vår i Israel (del 6 )

Dagens vandring börjar med uppförsbacke, 400 trappsteg.


Tisadag, idag börjar vår vandring på riktigt.
Innan vi lämnar Nasaret bakom oss kommer tre kvinnor fram till oss (av kläderna att döma muslimska kvinnor). En av dem kan prata engelska och hon undrar varifrån vi kommer och vart vi är på väg. Hon förklarar på arabiska för sina vänner att vi är turister från Finland, sedan önskar de oss glatt en trevlig vandring och vi går åt varsitt håll.

När vi kommer ut på landsbygden blir vi alldeles överväldigade av blomsterprakten. Vi kommer från halvmeter höga snödrivor i det platta Österbotten och de gröna kullarna med röda,gula,vita, rosa blommor är bara så härligt vackra. Dessutom är det soligt och lagom varmt. Vi bara går och njuter.

Vårt första mål är Zippori National Park, en vandring på ca 8 km.Där finns ruinerna efter en gammal handelsstad och där skall vi ta en ordentlig paus innan vi fortsätter mot Kana som är dagens slutmål.Efter Zippori går vi genom en vacker barrskog innan vi kommer till den lilla muslimska staden Mash'had. Man påstår att profeten Jona kom från Mash'had.
I Mash'had möts vi av små pojkar och flickor som glatt hälsar på oss: Shalom, shalom... De ser att vi är utlänningar och använder tydligen det främmande språk som de känner till.


Tuppen håller ett vakande öga på vandrare i Mash'had. Det fanns också andra djur bl.a. ett ganska stort getstall bakom ett av husen vid gatan.

Efter Mash'had skall vi ner i en dal och sedan upp för en ny kulle, Kana finns på andra sidan dalen.
När vi kommer fram till vårt övernattningsställe står värden och vinkar till oss på balkongen till Cana Wedding Guesthouse. Där finns redan vårt bagage och vi blir genast bjudna på saft och kaka.
Vårt enkla rum på Cana Wedding Guesthouse är egentligen en balkong, men vi har vad vi behöver: En säng, tak över huvudet och värme.Och så bör man inte glömma att det vänliga värdparet på gästhemmet serverade en mycket god middag.

Värdinnan upplyste oss om att vi hade tur som kom just i dag . Idag anländer nämligen relikerna av Heliga Teresa ,som är på turne i Det Heliga Landet, till Kana. Kyrkan är extra vackert dekorerat med blommor, något som vi absolut borde se.
Så vi gick ut för att se.
Några äldre kvinnor som märkte att vi inte visste riktigt vart vi skulle gå vinkade bestämt åt oss att följa efter dem.
Kistan med relikerna närmade sig från Nasaret. Det var fyrverkeri, det var musikkåren med säckpipor, det var overkligt. Var vi i Israel? Spektaklet skulle ha passat bättre i Italien eller Spanien, tyckte vi, men det var verkligheten i Kana, Israel.
Och kyrkan var vackert dekorerad med blommor, precis som vår värdinna sagt.

Kistan med relikerna efter Heliga Teresa omgiven av blommor i en av kyrkorna i Kana.

Både i Mash'had och i Kana kunde vi konstatera det i och för sig självklara: Det finns både rika och fattiga araber i Israel. En kör med snygg fyrhjulsdriven BMW en annan har betydligt enklare fortskaffningsmedel. En del bor i verkligt lyxiga hus, andra bor i enkla hus.


Dethär nybygget i Kana påminner nästan om ett palats.

Inga kommentarer: