tisdag 26 april 2011

Vår i Israel (del 8)


Torsdag, Lavi till Arbel


Efter en god frukost bär det iväg, vi går förbi kibbutzens inhägnader med kalvar och tjurar. Sedan tar vi sikte på två höga,gröna kullar,Horns of Hattin.

Nedanför kullarna utkämpades år 1187 ett slag mellan korsfarare och muslimska styrkor.Muslimerna segrade och det var början till slutet för det andra korståget.


Väl uppe på kullen har man fin utsikt bl.a över Genesaret och Arbel klippan.

Arbel är målet för dagens etapp och det ser inte ut att vara långt borta, men vi går en lång, lång omväg. Upp på bergen, ner i dalen...


Ungefär halvvägs kommer vi till Nebi Shu'eib. En stor moskéliknande byggnad där man påstår att Jetro är begraven. Jetro är en profet i den drusiska traditionen och över byggnaden vajar den drusiska och israeliska flaggan.Vi fortsätter neråt, en bäck rinner längs med dalen vi vandrar i. Stigen och bäcken korsar varandra upprepade gånger och det gäller att balansera på hala stenar om man inte vill bli våt om fötterna. Dalen delar vi med en massa kor, de är lite skygga och går undan när vi närmar oss.För att komma fram till vårt mål, moshav Arbel, får vi ta i ordentligt den sista timmen, det är nämligen en rejäl uppförsbacke den sista kilometern.


Men upp kommer vi och där finns ruinerna efter en gammal synagoga och några hundra meter längre fram vårt övernattningsställe Arbel B&B.
Värdinnan möter oss med kall citronsaft och upplyser oss om att det finns en swimmingpool bakom huset. Härligt!


Arbel B&B är ett trevligt ställe att bo på. Stället har egen restaurang, swimmingpool och man bor i små lägenheter, sovrum, kök, vardagsrum, badrum.Inga kommentarer: