onsdag 13 april 2011

Vår i Israel (del3)

Beskrivande utsikt över Nasaret från vårt fönster: Uppenbarelsekyrkan, en moske, gamla taktegel, en ny satellitantenn och vacker natur i bakgrunden.

Nasaret
Söndag. Vi väljer att köra genom Jordandalen för att ta oss till Nasaret.Man hinner knappt ut ur Jerusalem innan beduinernas små samhällen dyker upp vid vägkanten. Byggnader som kan betraktas som en blandning mellan skjul och tält ligger utspridda i det ökenliknande landskapet och ibland ser man en herde med en flock getter som söker sin föda på kullarna.
Kontrasten är stor till den moderna storstaden (med finländska mått) Jerusalem. Men satellitantennerna finns både i staden och i öknen.
När vi kommer ner till Döda havet vänder vi norrut och möter en kamelryttare som är på väg söderut med en stor flock kameler.
Vi följer Jordanfloden som inte syns, men antagligen finns det lite vatten längst ner i dalsänkan.De jordanska samhällena är väldigt nära och det är lätt att förstå varför Israel vill behålla kontrollen över Jordandalen vid en eventuell fredöverenskommelse med palestinierna. Gränsen verkar inte vara svår att passera.
När vi kommer längre norrut blir landskapet grönare. Vid gränsen mellan västbanken och Israel finns det en gränskontroll. Soldaterna stannar oss, växlar några ord, och visar att vi kan köra vidare.
Vi kör nu västerut genom ett oerhört vackert jordbrukslandskap och närmar oss Nasaret. I Nasaret skall vi bo på Fauzi Azar Inn i Gamla stan. Vi kör med bilen tills gatorna blir så smala att vi inte kommer längre, därefter tar jag mig till fots några kvarter för att kontrollera om vi är på rätt plats. Ja, precis som man beskrivit det finns det en liten grön dörr mot gatan med namnskylt Fauzi Azar Inn. Jag hämtar de andra och en av volontärerna som arbetar på Fauzi hjälper till att hitta parkeringsplats för bilen.
För den som vill bo på ett litet annorlunda ställe kan vi varmt rekommendera Fauzi Azar Inn. Det finns både massinkvartering och två personers rum med snyggt eget badrum.Stämningen är familjär, personalen vänlig och det är bara en minut till basarvimlet i Gamla stan.Läs mer om Fauzi Azar Inn här.

Senaste sommar bodde en arabisk pojke från Nasaset en vecka hos oss. Vi har blivit inbjudna att äta middag tillsammans med hans familj i kväll. Det är pojkens pappa som hämtar oss, de bor lite utanför centrum.Han berättar att han arbetar som läkare på ett av sjukhusen i Nasaret. På sjukhuset arbetar både araber och judar och patienterna är också från båda folkgupperna. Bilfärden tar inte många minuter och väl framme öppnas porten till familjens hus behändigt med fjärrkontrollen.
Efter att ha hälsat på vår sommarpojke och resten av familjen får vi sätta oss till bords och det blir en god och stor middag som vi aldrig kommer att glömma.
Först bjuder far i huset, som har studerat i Italien, på pasta med tomat och tonfisksås, en rejäl portion. Sedan bärs det in pitabröd, humus och olika sallader följt av grillad kyckling på spett och kebab.
Vi börjar bli ganska mätta men nu kommer det lamm på spett. Nå, när det nu bjuds så...
Mätta och nöjda ser vi förvånade på när det bärs in rejäla lammkotletter... Tackar som bjuder! När vi nu är igång så nog får vi ner ännu några kyckling spett, men sen måste vi tacka nej. Det finns gränser för allt.
Det är dags för efterrätt, frukter i massor, dadlar, mandariner, äpplen...
Sedan flyttar vi oss till vardagsrummet för att dricka kaffe, te och tårta.
Våra värdar hade egentligen inte behövt föra hem oss med bil. De kunde bara ha öppnat porten och rullat oss ner för backen, men naturligtvis fick vi skjuts till hotellet.
Vår första kväll i Nasaret var verkligen lyckad, vi fick träffa en trevlig familj och vi fick god mat. Nu var vi riktigt laddade för att börja vår vandring, men först måste vi sova och smälta maten.

Fauzi Azar Inn, Nasaret

Inga kommentarer: