söndag 14 juli 2013

"Hets är inte yttrandefrihet" - ledare i Österbottens Tidning

Ledaren i Österbottens Tidning idag, skriven av Lars Hedman, tar upp judehatet som fortfarande existerar i vårt samhälle.
Rubriken är "Hets är inte yttrandefrihet". Hedman tar upp Magneettimedias artiklar med hets mot judarna som gjort att riksåklagaren beslutat väcka åtal mot tidningen för hets mot folkgrupp.
Hedman skriver:
"Åtalet gäller två kolumner i gratistidningen som också utkommer i Karleby och Jakobstad, den ena från augusti i fjol och den andra från februari i år. I dem för skribenten fram påståenden om att världen domineras av en judisk elit som styr regeringar, näringsliv, banker, filmindustri och medier. I en av kolumnerna lägger skribenten också skulden för andra världskriget på judarna och försöker framhäva Adolf Hitler i positiv dager.
I sak skiljer sig budskapet inte mycket från det Joseph Goebbels skrev i sina dagböcker på 1920-talet. Samma rashets men i en skenbar politisk förklädnad. Det är inte enbart fråga om känslomässig främlingsfientlighet, xenofobi, det är den ideologiska rasismen som igen sticker upp huvudet...

... De talar inte politik, de talar ras och rasideologi. I Magneettimedias kolumner och andra nya antisemitiska texter har man valt att först tro på en konspirationsteori och därefter söka en syndabock. Syndabocken är i detta fall, som så många gånger tidigare i historien, judarna. Det är grymt, det är orättvist, det är skymfande och det är farligt. Det är därför vi måste ha yttrandefrihet med ansvar och en lag som förbjuder hets mot folkgrupp."

 Mer information om Magneetimedias artiklar finns här:
Magneettimedias judehat uppmärksammas i Österbottens Tidning

Inga kommentarer: